請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 13952|回復: 23

黃三角吊一問 [複製鏈接]

請問各位c兄,黃三角吊易養嗎?會唔會買返黎後唔開口?因為我有D朋友同我一樣係新手,佢地買過3次,1次就養左唔夠1個月就死,2次買返黎就唔開口,到最後都.......!所以請教C兄有乜方法呢...Thx

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

首先要問下,樓主開缸幾耐?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我個缸開缸滿1個月

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ChungMing 發表於 2013-2-17 00:05
我個缸開缸滿1個月

正常來說,三角黃吊對水質既要求係中級,
如果開缸壹個月,行得完N-CYCLE 已經好叻,
即使行完N-CYCLE ,缸水都有排未得,
正路D,行左半年左右,再入呢類魚!
而家就入D比較粗生D既,例如帆吊,藍紋等,
行靚缸水先,到時再入D靚魚,慢慢由細養大佢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

明白,咁我等下先,唔該C兄

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ChungMing 發表於 2013-2-17 00:29
明白,咁我等下先,唔該C兄

唔駛客氣,大家魚友吖嘛
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

要等半年先養到心頭愛魚太殘忍,一係試下收d舊魚,襟頂好多,吊同小丑係最為食,定測驗NO3,過高就換水,新手大忌就係想谷肥谷大條魚,一日喂一餐都嚴多,魚通常死不離䦕幾個原因,一,係買了病魚,二,亂溝過量藥物,三,食物過多飽死,令水質變壞,自己細心小小,我個幾月咩魚都養到。吊又好粗下,摩,吊,仙,碟。

所以我都一路有爬下文,知道開頭不能太急加魚同過量餵食,我個30寸缸開缸到現在都係得3條魚,1小件樓扣同1小件草皮,3粒食苔螺,2條黃尾籃麼作開缸用,另一條係火燄仙,大約買左一星期,3條都游得魚得,多謝C兄請教,我都希望我個缸越黎越靚,不過真係要好忍得手....^^

論壇元老

吾係瓜,養到火焰你驚養吾到吊?吊好鬼粗之嘛。

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

火炎都養到黄吊冇理由唔得。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

火焰飬左一星期未算養到
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

條火燄仙都係買左一星期,站時都未有異樣!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

ChungMing 發表於 2013-2-17 09:02
條火燄仙都係買左一星期,站時都未有異樣!

養咩都係養好水先,靚水係皇道!火焰對水質都有要求,一星期末算養到,師兄起步己經做得好好可以的話,忍下手先,遲多一頭半個月,入條黃吊,A,B桶Q佢十四日,又可養水,又可防白點,又可訓糧,欣賞魚魚,一擧多得啦

加油呀師兄

多謝C兄請教....^^

小弟仲有小小問題想問,早8-10日前勁爆啡苔,但近2,3日D啡苔明顯減少左好多,其實係咪如c兄所講N-cycle以經完成得7788呢?定係因為我有食苔螺幫手呢?如果我想清潔沙面係咪買條巴士就可以呀?多謝指教!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

食苔螺只係幫下手,清理一下,
啡苔明顯減少,應該係N-cycle completed
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

菁苔有未?

得好少好少炸,反而D啡苔退左之後,D生物石反而多左D紫苔,其實本身D石都有D紫苔,但我尼1,2日留意到係多左

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

ChungMing 發表於 2013-2-19 10:18
小弟仲有小小問題想問,早8-10日前勁爆啡苔,但近2,3日D啡苔明顯減少左好多,其實係咪如c兄所講N-cycle以經 ...

清潔沙面買金頭古B同四驅車啦!

巴士可以麻?