海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

身光頸靚,潔而亮 [複製鏈接]

4日就搞掂~勁!!我呢D新手都係識合用藍十字算,驚買錯野搞錯份量害死D魚仔

論壇元老

最佳新人 活躍會員 熱心會員

啤啤熊 發表於 2013-2-18 14:09
高手咁條魚開口未

尚未開口.

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

師兄用四日時間,解決咗我大半年都解決唔到D問題

5ocean 發表於 2013-2-18 14:53
師兄是否仍然主缸長期用銅藥﹖是次加魚送白點﹐是否只是補充劑量﹖硫酸銅混合檸檬酸是否效果更好﹖有否測 ...

新魚直接落,是貪方便,又不會給家人做成不便,減少磨擦,所以便養成主缸落藥的習慣,沒錯銅藥是可以長期使用,而混合檸檬酸是跟隨美國藥廠 NFP的指引,會使銅藥更穩定在在於水中.因為經已掌握到魚缸的受藥程度,所以每次使用都不需要再作測試,況且聞說不準確的測劑,會讓使用者忐忑不安,甚而致使有用藥過量的可能,造成嚴重後果.以過往六年經驗,用藥後無需使用吸銅劑或活性炭,只是如常換水便可以了.

fung5900 發表於 2013-2-18 17:51
下次有魚醫識得攞去邊.

其實大家都可以自已嘗試一下,不難也做得到.

好勁

peterleung 發表於 2013-2-18 20:26
新魚直接落,是貪方便,又不會給家人做成不便,減少磨擦,所以便養成主缸落藥的習慣,沒錯銅藥是可以長期使用, ...

多謝師兄指教,硫酸銅及檸檬酸能維持濃度2星期?小弟用開藍十字嗤合銅,三幾天就要補藥。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

CHING 真有一手, 勁

5ocean 發表於 2013-2-18 21:07
多謝師兄指教,硫酸銅及檸檬酸能維持濃度2星期?小弟用開藍十字嗤合銅,三幾天就要補藥。

問題是你靠試劑,我則靠肉眼觀察魚兒反應,一個不準便可能出事.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

魚缸長期含銅對消化箘有冇影響,銅可醫白點又可唔可以預防其他病毒

我都想請教師兄,用邊隻銅藥,長期用份量點落同換水後加返幾多銅?
我個缸d舊魚就冇事,但落親缸既新魚全部死於白點
(漏左最重要果幾隻字,編輯後補返)
經常只做CD ROM ,薺睇唔覆''

論壇元老

買魚買上癮..

論壇元老

最佳新人 活躍會員

whyo 發表於 2013-2-19 14:48
我都想請教師兄,用邊隻銅藥,份量點落同換水後加返幾多銅?
我個缸d舊魚就冇事,但落親缸既新魚全部死於白點

me too

論壇元老

補充小小... 其實白點祗係好普通的魚病,醫得及時傷亡率根本好低好低,祗係很多人用藥太小又或是太遲,令到條魚有傷口引發第二次細菌感染...最後先救唔番條魚...!
買魚買上癮..

啤啤熊 發表於 2013-2-19 14:09
魚缸長期含銅對消化箘有冇影響,銅可醫白點又可唔可以預防其他病毒

沒有害處,否則我這個設備簡單,一個上水泵,一個化氮及一個儲電式氣泵,380升水養魚近百條的魚缸,老早便反了,沒錯落時魚缸ph值會急速下降大約 1度,但於15分鐘內便會回復正常讀數.
硫酸銅可以殺死絕大部分寄生蟲,苔藻類植物及真菌,亦可控制大腸桿菌,用途甚廣.

whyo 發表於 2013-2-19 14:48
我都想請教師兄,用邊隻銅藥,長期用份量點落同換水後加返幾多銅?
我個缸d舊魚就冇事,但落親缸既 ...

我是參考美國老牌魚藥廠所給的指引,自行配備的,NFP的成立比藍十字還要早十年,以大形魚場為銷售對象:
http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-19 18:42
我是參考美國老牌魚藥廠所給的指引,自行配備的,NFP的成立比藍十字還要早十年,以大形魚場為銷售對象:
htt ...

師兄又出殺手簡鷄腸比白點可怕