海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

身光頸靚,潔而亮 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

啤啤熊 發表於 2013-2-19 18:54
師兄又出殺手簡鷄腸比白點可怕

雞腸有甚麼可怕,現今網上隨時可找到翻譯,一般文件都容易看懂.

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-19 20:18
雞腸有甚麼可怕,現今網上隨時可找到翻譯,一般文件都容易看懂.

咁有乜好介紹呀

論壇元老

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-18 20:28
其實大家都可以自已嘗試一下,不難也做得到.

魚缸爆完白點, 醫唔到嘅歸天, 留低嘅又唔會再有白點, 但再落新魚白點又起, 其實白點係新魚帶嚟, 定本身仲存在喺魚缸, 只喺舊魚已有免疫力呢

啤啤熊 發表於 2013-2-19 21:47
魚缸爆完白點, 醫唔到嘅歸天, 留低嘅又唔會再有白點, 但再落新魚白點又起, 其實白點係新魚帶 ...

可能你攪錯了,白點是蟲,不是細菌病毒,所以免疫這個詞是用不著的.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-2-19 21:53
可能你攪錯了,白點是蟲,不是細菌病毒,所以免疫這個詞是用不著的.

如果唔係新魚帶嚟, 積喺虫本身仲生存喺魚缸, 咁舊魚又唔會有事. 真係唔明?

啤啤熊 發表於 2013-2-19 22:54
如果唔係新魚帶嚟, 積喺虫本身仲生存喺魚缸, 咁舊魚又唔會有事. 真係唔明?

你前面都說,一買新魚又見白點,這就很明顯是新魚帶入的.

論壇元老

最佳新人 活躍會員

師兄條尖咀檸檬醫咗四日, 咁新返魚喺咪用銅Q七日就可落主缸, 可以講吓白點虫嘅生命週期係幾耐嗎

硫酸銅比藍十字的毒性更強勁,只須0.2ppm,如果用得好真係又有效又經濟。

Peter 師兄可否分享如何看魚的反應而知道銅的濃度已足夠?

啤啤熊 發表於 2013-2-19 23:30
師兄條尖咀檸檬醫咗四日, 咁新返魚喺咪用銅Q七日就可落主缸, 可以講吓白點虫嘅生 ...

白點蟲生命週期,有人說14天,又有人說28天,更有人說不知潛服期若干,Q足14天落缸才發現白點的,亦有人遇到過,所以如何處理,要憑自己的決定去做.

5ocean 發表於 2013-2-19 23:43
Peter 師兄可否分享如何看魚的反應而知道銅的濃度已足夠?

養魚初期也曾試過使用藍十字,不同牌子的測試劑也買過不少,最後放棄轉用硫酸銅,皆因看到NFP的網頁,得知銅藥是可以自行配製,成份簡單清楚,不一定要向NFP購買,沒有保密秘方,而藍十字的成份如何,則沒有說明,不知內裡含有甚麼其他藥物,至於毒性,聞說一個人如果吃了0.9kg便會中毒,要是錯誤吃了,可喝大量牛奶解毒.
使用試劑測度銅含量,會因為試劑的準確性影響,決定是否補藥,偶有差池,會招致用藥過度,引致不良效果,用肉眼觀察,可立刻看到藥後魚兒反應,有任何異象,如呼吸困難,呆在一邊等,要即時換點水,稀釋銅藥濃度,當然用藥期間有另加氣石打氣,才可保安全不失.

peterleung 發表於 2013-2-19 18:42
我是參考美國老牌魚藥廠所給的指引,自行配備的,NFP的成立比藍十字還要早十年,以大形魚場為銷售對象:
htt ...

長期用都係keep住0.15ppm???
經常只做CD ROM ,薺睇唔覆''

whyo 發表於 2013-2-20 15:21
長期用都係keep住0.15ppm???

沒有測試過,不知含量若干,六年來,之前用得比較頻密,平均每月都用一點.

peterleung 發表於 2013-2-20 17:32
沒有測試過,不知含量若干,六年來,之前用得比較頻密,平均每月都用一點.

師兄, 請問fot缸 n-cycle未完成係咪唔落得銅藥?
落銅藥在主缸對生物環沒有影響嗎?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-2-24 04:11
師兄, 請問fot缸 n-cycle未完成係咪唔落得銅藥?
落銅藥在主缸對生物環沒有影響嗎?

魚缸未成熟,還是忍下先好,當魚缸穩定下來,好一段時間不再死魚,便算成熟了,通常都要好幾個月的時間.
一個成熟的魚缸,在有需要的情況下,施用適量銅藥是沒問題的,對生物環,只會有極短暫的影響,無需太過擔心.