海水領域 SeaFishZone

查看: 12143|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

一站式寵物及水族專門店 [複製鏈接]

樓主

專業水族寵物城
PRO-CORAL AQUARIUM & PET CONSULTANT

一站式寵物及水族專門店

出售寵物及水族用品, 貓犬糧, 小食玩具, 寵物美容服務.

地址:荔枝角道79號地舖(近太子地鐵站C2出口)
電話:23910816

營業時間:11:00am-9:00pm
www.pro-coral.com

專業水族寵物城 (Pro-coral Aquarium & Pet Consultant)
地址 : 太子荔枝角道79號地鋪

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

最佳新人 活躍會員 熱心會員

板凳
如果有特價比我地就好啽

論壇元老

地板
黑店一間!!!

Timilly 發表於 2013-3-14 10:08
黑店一間!!!

C兄好似有啲經歷講比大家分享下

論壇元老

elin 發表於 2013-3-14 11:24
C兄好似有啲經歷講比大家分享下

過左去既野就唔講喇, 但相信大部份玩咸水耐少少既師兄都唔會去黑店買野
上星期見到另一位朋友在黑店做的缸, 重衰過大陸貨, 第一次見人咁set缸!!!

Timilly 發表於 2013-3-14 14:20
過左雲憇去既野就唔講喇, 但相信大部份玩咸水耐少少既師兄都唔會去黑店買野
上星期見到另一位朋友在黑店做的 ...

但係set缸通常到冇勿特別除非比錢個老细有特别要求!

因為我都聽過去講做缸主要係手工同質素,但係點set缸就冇再理解過!
我又見過魚友係佢到做啲缸都有啲水準,除咗價錢就見人建議啽……。

論壇元老

真係有圖有真相!!!

論壇元老

elin 發表於 2013-3-14 15:00
因為我都聽過去講做缸主要係手工同質素,但係點set缸就冇再理解過!
我又見過魚友係佢到做啲缸都有& ...

你可以睇下個上水絛管, 係用白色水管咬彎
新手唔識既咪話ok, 有dd常識既人都知冇可能咁做, 加個彎頭咪ok

可能佢地想清舊貨, 500L缸幫人配個2000L eheim上水泵比佢

真係要數臭專業, 真係有排數....

論壇元老

亦試過親耳聽過絛長毛報一件兩頭斐濟千手賣成$2800
呢間野重唔叫黑店叫咩呀????

Timilly 發表於 2013-3-14 15:45
新手唔識既咪話ok, 有dd常識既人都知冇可能咁做, 加個彎頭咪ok ...

你話一塲朋友到唔睇住佢搞到出咗事啽

我又唔明上水位點解一定要係果到直行唔方便啲咩反正都有子回應該冇問題架!
但我見過魚友個缸都係直上直落ok喎!

論壇元老

elin 發表於 2013-3-14 16:33
你話一塲朋友到唔睇住佢搞到出咗事啽

佢最唔好彩係之後先識到我

論壇元老

elin 發表於 2013-3-14 16:44
我又唔明上水位點解一定要係果到直行唔方便啲咩反正都有子回應該冇問題架!
但我見過魚友個缸都係直 ...

呢d咪做缸既人有問題,我唔係要針對邊問
但收得人幾千蚊set缸錢,好心就落下本,喉都用d靚少少丫
用日本喉都係差幾十蚊!!

Timilly 發表於 2013-3-15 00:06
呢d咪做缸既人有問題,我唔係要針對邊問
但收得人幾千蚊set缸錢,好心就落下本,喉都用d靚少少丫
用日本 ...

點解個化氮會放上水泵個倉?水位會有高度嫁播

Timilly 發表於 2013-3-14 15:45
新手唔識既咪話ok, 有dd常識既人都知冇可能咁做, 加個彎頭咪ok ...

這個是我們很早期(2012年)做的魚缸, 由於大部份都是美國水喉配件 (非一般主流大陸或日本配件), 所以水喉是都需要配上美國PVC或澳洲PVC水喉的, 因此這魚缸用此地方的白喉也是很正常的. 這個魚缸一看就看出是一個3尺魚缸. 如減石後大約是2百多升水. 一定沒有可能是500升水的. PVC喉咬彎現今在香港一些專業師傅才有此工藝的. 一般都會用一些90度曲來做轉彎位, 因這是最簡單易做的. 而圖中的是用熱風槍加熱條喉令其軟化技巧做成大彎邊, 而這是需要很多時間才能做出一個彎位的. 這目的是使上水的喉在轉彎過程減少水喉中的 Fraction Loss, 這方法除了可使水力加大, 還相對也可消除一些聲音.

以下是朋網版大QQ大人的魚缸.
http://www.reef.hk/forum/topic/1 ... BB%A3/page__st__195

板大都是用上美國水喉及美國配件.

QQ板大都會用到熱風槍加熱條喉令其軟化技巧的.

由於我們使用的set缸用品或技巧是有別於一般魚店的. 所有客人如在我們的set缸後對為何與其他魚店有不同之處. 歡迎到本店查詢, 我們會有專人向你說明的.

註: 2013年初起, 我們有些魚缸已用到一些德國紅色喉/白色配件了! 這也是與其他魚店有不同的, Timmily 也請你不要抹黑說我店不用一些一般灰色PVC喉呵!  
最後, 雖然我們不明白你為何要在這網站說一這些話來, 請不要再抹黑我們造缸及set缸了.

專業水族寵物城 (Pro-coral Aquarium & Pet Consultant)

sb75boy 發表於 2013-3-15 01:05
點解個化氮會放上水泵個倉?水位會有高度嫁播

當然, 化氮當然必須放第一倉的, 每個魚缸設計我們都會在圖紙展示出來. 所以你看頭倉是可以放到這支化氮的.

至於Tiimily放錯或古意我們就不知了!

論壇元老

專業水族寵物城 發表於 2013-4-14 17:00
這個是我們很早期(2012年)做的魚缸, 由於大部份都是美國水喉配件 (非一般主流大陸或日本配件), 所以水喉是 ...

老細, 你放埋d 09年既帖就以為講得通.....
真係以為大家就咁會信呀???
我講既全部係事實, 我亦睇唔過眼你收咁既價比d咁既貨比人...
你唔咁做咪唔怕比人抹黑, 魚缸的確係你做, 做得出怕咩認...!!!

論壇元老

專業水族寵物城 發表於 2013-4-14 17:00
這個是我們很早期(2012年)做的魚缸, 由於大部份都是美國水喉配件 (非一般主流大陸或日本配件), 所以水喉是 ...

咁你門口隻缸照你咁計, 應該唔夠150L水, 請問你又用幾大泵呢?