海水領域 SeaFishZone

查看: 4588|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

求救!!啲魚打到九彩 [複製鏈接]

樓主
早一輪見條紫月追藍圈打,條藍面追耳斑打,於是隔離咗條紫月同藍面,隔咗兩個星期放監又打過,請問有咩辦法?

阿拉伯,幢,美法,耳斑,藍圈,藍紋,藍面,耳斑吊,火箭吊,紫月,金線吊,火公,藍仙,哥迪,4條小丑,藍吊

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
個缸幾大呀,D魚幾大呀,仲有咩魚?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

板凳
西耐d啦...我條紫月都西咗好幾個月早兩日先放監,現守行為中,係有時路過先兇下條馬鞍,情況有好大改善。
我是買魚狂…也是死魚皇

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
可以在交易廣場見!

論壇元老

西到無哂火為止!我西條大法都2個半月!

論壇元老

我條一楝西咗一年,最终交易廣場
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Wilsonlsl 發表於 2013-2-21 09:06

西起之餘,仲要執下個景架喎
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

如果有位,可以隔離惡嘢佢哋喺不見缸中環境嘅地方,例如沙缸,一段時間之後,例如兩三星期........  甚至更長。
然後執執缸內造景,先將善類安頓好,然後揀一晚放魚,要喺三更半夜摸黑進行,應該可以嘅。我就喺咁樣對付我惡嘢法仙,最後都成功和平共處,冇打架啦!

呢個方法就喺營造一個新環境,令佢變成新魚,唔敢再作惡。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

Wilsonlsl 發表於 2013-2-21 09:06

哈。有冇咁慘呀。。。。。。條幢
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

boar36 發表於 2013-2-21 12:25
如果有位,可以隔離惡嘢佢哋喺不見缸中環境嘅地方,例如沙缸,一段時間之後,例如 ...

我依家都西起左條幢。不過佢成日係個筲箕個隆度裝裝貢。條藍仔又去個西位置吋吋貢。呢個星期落缸。睇下有冇血案發生再報告
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-2-21 13:31
我依家都西起左條幢。不過佢成日係個筲箕個隆度裝裝貢。條藍仔又去個西位置吋吋貢。呢個星期落缸。睇下有 ...

太快啦,西耐D啦,一係擺我度先啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-2-21 13:37
太快啦,西耐D啦,一係擺我度先啦

再打我就放左條衰幢。買過條bb. 我最憎大蝦細個d人。等佢去人地個缸度。俾人教訓下佢。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-2-21 13:41
再打我就放左條衰幢。買過條bb. 我最憎大蝦細個d人。等佢去人地個缸度。俾人教訓下佢。

咁快放出黎,一定再打!
一係加多件黃骨改下個景先啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我係wingk960 發表於 2013-2-21 13:31
我依家都西起左條幢。不過佢成日係個筲箕個隆度裝裝貢。條藍仔又去個西位置吋吋貢。呢個星期落缸。睇下有 ...

係個筲箕個隆度裝裝貢,咁即喺佢會知道出面嘅環境喺佢熟識嘅地頭,放返出嚟好快又會開片,似乎冇乜用喎!!

今朝起身見條藍面同耳斑又可以和平共處,真神奇!係條紫月仲追住條藍圈
阿拉伯,幢,美法,耳斑,藍圈,藍紋,藍面,耳斑吊,火箭吊,紫月,金線吊,火公,藍仙,哥迪,4條小丑,藍吊

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

為有轉住西,西到唔再打.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

學有位CHIHG咁, 放魚哥陣落一兩個魚網落去,

試過都OK
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

boar36 發表於 2013-2-21 14:14
係個筲箕個隆度裝裝貢,咁即喺佢會知道出面嘅環境喺佢熟識嘅地頭,放返出&#2217 ...

因為個筲箕D隆好細.佢應該昅得唔太清楚.等我呢個星期放出黎.如再有肢體衝突的話.我同佢黑布朦頭.

sheep14 發表於 2013-2-21 18:46
學有位CHIHG咁, 放魚哥陣落一兩個魚網落去,

試過都OK

我試過一陣.但我條片都睇到佢地個態好興奮.點都咀到幾野.
同埋身位雙差太多.一野就好易KO條藍仔.所以都係收監再行定奪.