海水領域 SeaFishZone

查看: 8386|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

魚兒收口有咩原因? [複製鏈接]

樓主
聖帝仔開口左兩星期現以收口,冇比魚打兩日前以換水1卅3有咩方法可以令佢開返囗

最佳新人 論壇元老

沙發
落藥
???????

板凳
冇病冇落藥

論壇元老

地板
有冇on99咁同一個位向上游?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

jm2011520 發表於 2013-2-26 10:47
有冇on99咁同一個位向上游?

如果真係咁,代表乜?點搞?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果係on99咁。眼圓圓。向上爬。對我黎講。。。。。
都係唔講。。。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-2-26 13:31
如果真係咁,代表乜?點搞?

應該吾關換水事,如果係新魚就訂定機票返家鄉,最大可能性係魚舖d吊命藥後遺症,如果係舊魚可能過幾日就無事,呢d只係我個人經驗,睇下有冇ching有科學d既解答。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-2-26 13:43
如果係on99咁。眼圓圓。向上爬。對我黎講。。。。。
都係唔講。。。

新買果條背心就係咁,係唔係要book 定機位返所羅門呢?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-2-26 13:56
新買果條背心就係咁,係唔係要book 定機位返所羅門呢?

冇收旗就唔駛驚住先啦。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

無起,叫唔叫收呀?
但係條毛巾去搞佢,佢又凶番幾下
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

係囉小丑魚有時d游姿同睡姿都會嚇你一跳,我兩條小丑夜晚比個滴漏槽d疏吸住訓,又時打直有時打橫。

jm2011520 發表於 2013-2-26 14:06
係囉小丑魚有時d游姿同睡姿都會嚇你一跳,我兩條小丑夜晚比個滴漏槽d疏吸住訓,又時打直有時打橫。

重爛訓過我

我試過條太后生石兼收口,我跟住每兩日換三分一水,一個禮拜後開番口兼搶食
阿拉伯,幢,美法,耳斑,藍圈,藍紋,藍面,耳斑吊,火箭吊,紫月,金線吊,火公,藍仙,哥迪,4條小丑,藍吊

前2日落tdc.跟住有魚收口==
☉︹☉

ybkwok 發表於 2013-2-26 14:05
無起,叫唔叫收呀?
但係條毛巾去搞佢,佢又凶番幾下

冇起....小丑基本上唔會唔扯旗.唔扯,梗有D野..

佢仲好精靈好好態靜係收左口

Calmiee 發表於 2013-2-27 10:23
師兄,我都想知咁點解?謝謝

其實等於人咁.唔舒服就梗係ON99咁樣,魚都一樣.但人會知道睇醫生.魚就要靠我地自己睇.
但如冇表面傷痕.咁就唔知點做了.我地只可估係唔係水問題.或腸胃問題.先落到藥.
但當我地唔落咩知藥.又唔識點醫.咁就好易返大海囉.
我養魚唔係好耐.但發覺當魚仔眼圓圓.戇戇居居咁.條尾游得又唔自然.就會發覺佢好快玩完..

論壇元老

咁既情況係收口中叫有態,睇多一兩日,再吾開口就再換水,你又無落過藥,ching你有Q魚架?