海水領域 SeaFishZone

查看: 10685|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

幫老友問. [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
其實想問.淡水魚駛唔駛等N CYCLE架.我老友要買條過背.但又驚佢屎.我就當養咸野咁教佢.放條鯇魚落佢行返3個月先好買龍落缸.
我咁講法啱唔啱呀..

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
一樣要,不過可以邊養邊等,有冇衣郁,就換水先!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
ybkwok 發表於 2013-2-26 22:48
一樣要,不過可以邊養邊等,有冇衣郁,就換水先!

係未堅.佢個條過背金好似成雞幾野.我唔識淡水.佢今日重問我拎得返黎,落得缸未.我都唔知點答佢好.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:00
係未堅.佢個條過背金好似成雞幾野.我唔識淡水.佢今日重問我拎得返黎,落得缸未.我都唔知點答佢好.

唔驚既,淡水魚有樣好,淨係有氣泵,每日換水都唔會死
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-2-26 23:13
唔驚既,淡水魚有樣好,淨係有氣泵,每日換水都唔會死

唔,咁聽日叫佢着手攪囉.唔係佢見我一次就問一次.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:18
唔,咁聽日叫佢着手攪囉.唔係佢見我一次就問一次.

見一次,炳一次
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

我係wingk960 發表於 2013-2-26 23:00

咸水魚要過淡水浴,你咪叫佢攞比你過過咸水先囉

啤啤熊 發表於 2013-2-27 11:02
咸水魚要過淡水浴,你咪叫佢攞比你過過咸水先囉

過完應該夠味。可以食得

ybkwok 發表於 2013-2-26 23:19
見一次,炳一次

我沒有五呎高。但佢就有六呎高。

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

我係wingk960 發表於 2013-2-27 14:04

一招神仙擇茄啱啱好

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-2-27 14:04

有D野,話唔埋既,打過先知
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

Ching,我都想知多D,你個fd係咪用滴漏缸?咩Size缸?要5要落好多環呀?tks

knec0412 發表於 2013-2-28 00:25
Ching,我都想知多D,你個fd係咪用滴漏缸?咩Size缸?要5要落好多環呀?tks

係,我好似教佢養咸魚咁教佢.

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-2-28 00:27
係,我好似教佢養咸魚咁教佢.

甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機會好渺茫。

knec0412 發表於 2013-2-28 00:36
甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機 ...

龍點都要4呎先有睇頭.唔係唔好玩.其實咸野好易攪.只要唔好多急就得嘞.

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-2-28 00:39
龍點都要4呎先有睇頭.唔係唔好玩.其實咸野好易攪.只要唔好多急就得嘞.

tks ching

同師兄分享少少小弟對淡水魚&龍魚嘅愚見!!!!
其實淡水同咸水一樣,都係要注重”養魚先養好水”依一環,不過兩者喺養水方面唔同在嘅,
就係係.......淡水養水最主要就係要建立一個良好嘅”消化系統”亦即是一般人講嘅”養箘”,當中唔同嘅就係開淡水缸時,係唔一定要照燈,所以未必會好似開咸水缸咁,清清楚楚見到爆(啡苔綠藻),不過亦可以憑經驗從氣泵打出嘅氣泡得知,缸中嘅消化系統是否已建立,從而安心落魚
其實淡水缸同咸水缸亦一樣,水體越大,水質越建穩定,而淡水缸嘅消化細菌,一般都會利用(生物環、生物球、生物珠等.....)去培植,除養大形魚外,例如玩(神仙、琵琶、慈鯛)嘅飼主,亦喜歡加入(沉木,底沙及河沙石)去做景,而當中嘅底藏亦有利增加消化細菌嘅數量,不過就難於清潔,同埋有反水嘅潛在危險!!!!!!!!!
至於師兄文中所提及朋友嘅龍魚(過背金),小弟建議用清缸飼養,不而加放擺設及底藏,而缸嘅背景、缸底嘅底色,亦要因應師兄朋友所入購嘅金龍屬邊一個種類及飼養者想要嘅效果,因為金龍除咗分(紅尾金、高背金同過背金)之外,當中嘅”過背金”仲可以細分有幾個品種(藍底過背、紫底過背、以及金頭過背)如飼養者想要突出龍魚本身品種嘅效果,就要選配合適嘅背景,例如:有底色嘅龍魚,如果用上白缸飼養,龍魚魚鱗上嘅底色,就會因應白缸環境而退,不過金質排數就會被此環境而推高,相反....如果係金頭過背用上黑缸飼養,金質與及排數亦一樣有好大機會會退,不過金質就會比用白缸飼養嘅實........所以,就要視乎飼養者究竟想要乜嘢,再配合燈具嘅設定,擺放嘅位置,龍魚亦會展現出不一樣嘅效果!!!!!!!!
效深層次嘅飼養者,更會從各方面嘅設定下苦工時間,為愛龍進行(鎖色、鎖框、推排、推鱗心、包面、包肚等.....)飼養手法
因為每一個魚場、每一條龍魚都唔同,所以依個就飼養龍魚嘅樂趣

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

草根魚友 發表於 2013-3-9 07:45
同師兄分享少少小弟對淡水魚&龍魚嘅愚見!!!!
其實淡水同咸水一樣,都係要注重”養魚先養好水”依一環 ...

養龍既學問仲高
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

仲有一點講漏咗
千祈唔好車條鯇魚落缸開缸試水
一來因為鯇魚本身體內蟲多
二來魚場點都會落石綠去消毒殺箘
如果全新開缸嘅話,可以叫你朋友去問魚友或者賣龍比你朋友嗰間魚鋪,攞啲佢用緊嘅白綿返去車落綿兜,利用件舊綿去加速養箘,再喺水中加入消化細菌藥水(一般用”蜂皇漿”都ok),大約一星期到,就可以車幾十條(死士)試水魚落缸,如果養龍嘅話,可以車(紅滿、米奇、魚花等....)細魚,因為試水ok後,再落埋龍,條龍就會慢慢張佢地合體

ybkwok 發表於 2013-3-9 08:20
養龍既學問仲高

都只係少少愚見
玩下玩下、問下問下
就好多野都接觸到!!!!!因為我都有養龍.....