海水領域 SeaFishZone

樓主: 我係wingk960
打印 上一主題 下一主題

幫老友問. [複製鏈接]

knec0412 發表於 2013-2-28 00:36
甘係咪5尺長缸呀?唉,咸野攪5掂,甘啱個缸又好似漏水,把心一橫想改養龍,但位置最盡30寸長,所以機 ...

如果得30吋嘅話,真係唔好諗佢住,因為龍魚頭一年嘅成長速度都幾快,當師兄你而家睇中一條大約8吋嘅龍魚,基本上唔駛一年,你條龍魚已經超過16~17吋,即係話條魚一轉完彎又要轉彎,再加上龍魚係需要一個足夠嘅活動空間,佢地先可以起態,所以基本上如果問養龍嘅魚友意見嘅話,大部份最基本都會建議用48x18x18以上嘅魚缸,而過濾系統方面,有位就行底沙缸,因為底沙缸空間大,可以擺放更多嘅濾材去穩定水質,如果底沙缸行唔通,就唯有轉行頂沙缸,不過你一定要知道,個魚缸嘅缸頂擔係咪一定夠力承受成個頂沙缸、濾材、同埋注滿水後嘅重量,因為真係一啲都唔輕..............
其實養咩都好,最好都係先了解咗佢地嘅習性,先再睇下究竟啱唔啱自己飼養,畢竟所有被飼養嘅竉物(包括魚類、生物)都係有生命嘅...........

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

真係無稔過,底色對條魚有咁大影響
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-9 10:35
真係無稔過,底色對條魚有咁大影響

師兄.......
等我比幾張我之前所養嘅魚啲相你睇
喺黑缸生活前後嘅分別
你就明哂嫁喇!!!!!!!

小弟之前條""龍""
入缸時7吋,一直黑缸飼養,等佢發色,直至大約7個月後,
見佢發色表現理想,就清咗張3面黑紙,變成""通缸""
希望令佢嘅鱗芯清啲,點知佢可能一時唔習慣,無態坐缸一星期
之後慢慢起返態,而再慢慢起變化.........

<<黑缸照>>

<<轉通缸後大約1個月>>
鱗芯開始清咗乾淨咗,不過發色位同時間亦開始退
從尾三鰭可以好清楚見到
之前發色良好嘅尾三鰭,啲紅位一直鎖向鰭尾尖

另外2張係~魟魚~""黑帝""
入缸前一直用白缸飼養,有好靚好靚嘅體色同埋紋路

入黑缸大約2個月,體色已經深咗好多,紋路亦有所轉變

最後2張都係~魟魚~""野仔三色""
見佢有成10吋幾盤,而我又轉咗"通缸"只係差個缸底仲係黑
希望變化唔大,點知都係唔掂,如果佢用白缸養,一定索到震
啱啱入缸時,淺底,大點,靚紋路,真係索爆

之後......體色深咗好多,點邊嘅黑外圈慢慢變粗,導致收哂點

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

草根魚友 發表於 2013-3-9 12:31
小弟之前條""龍""
入缸時7吋,一直黑缸飼養,等佢發色,直至大約7個月後,
見佢發色表現理想,就清咗張3 ...

嘩,真係大開眼界,咁如果換轉係海魚,
又會唔會有咁大分別呢?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

草根魚友 發表於 2013-3-9 09:49
如果得30吋嘅話,真係唔好諗佢住,因為龍魚頭一年嘅成長速度都幾快,當師兄你而家睇中一條大 ...

Ching, 謝指導

ybkwok 發表於 2013-3-9 12:54
嘩,真係大開眼界,咁如果換轉係海魚,
又會唔會有咁大分別呢?

海水魚方面我就真係唔知
因為大部份海魚都帶著一身鮮豔嘅體色同埋紋路
依方面就要留待各位玩開海魚嘅師兄
試下海魚喺唔同環境下嘅變化......

knec0412 發表於 2013-3-9 15:31
Ching, 謝指導

師兄言重喇!!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

草根魚友 發表於 2013-3-9 22:06
師兄言重喇!!!!

C兄。大鑊了。朋友條龍。禽日開始唔食野。唔係好游。。有冇得攪呀。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-5-3 13:16
C兄。大鑊了。朋友條龍。禽日開始唔食野。唔係好游。。有冇得攪呀。

師兄個朋友所養嘅係咩”龍”???
魚缸嘅設定及管理???
龍魚喺收口前搞過乜???
平時餵食嘅習慣及食開乜???
近期有冇加減魚???
其實龍魚三兩日無乜胃口唔食野,暫時唔駛太緊張
不過收口=無態>>無態就自然唔願郁