海水領域 SeaFishZone

樓主: 我是浩
打印 上一主題 下一主題

求救~ [複製鏈接]

論壇元老

Pointex係阿爺年代既產品,吾知有冇ching真係用佢殺舖曬全身細白點既魚有效,如果有效我都吾用籃十字,買試劑吸銅,但佢真係白點特效藥。

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-2-27 11:44
用藍十字都得啦,你有冇check 銅呀?

即係唔駛買pointex都得?
冇CHECK呀~
冇買到~放工去買

論壇元老

jm2011520 發表於 2013-2-27 12:00
Pointex係阿爺年代既產品,吾知有冇ching真係用佢殺舖曬全身細白點既魚有效,如果有效我都吾用籃十字,買試 ...

如果唔用Pointex我就唔駛出去買了
但係咪要買試劑?
請問買邊隻試劑?
係唔係買吸銅棉就可以吸銅?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

最好Check住,沙底同生物石都會影響濃度,
濃度唔夠,仲衰過唔落
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我之前不論平價,貴價嘅魚,有白點,都係靠pointex嚟e,從來未試過撞板。

論壇元老

請問應該買邊隻試劑呢??

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

我是浩 發表於 2013-2-27 11:13
請問支pointex又要落幾多呢?
分幾多日落?
我琴晚落左藍十字再加pointex有冇問題?

每二百公升水落十ml. 你落两ml,但你落咗藍十字就吾識計

論壇元老

啤啤熊 發表於 2013-2-27 13:41
每二百公升水落十ml. 你落两ml,但你落咗藍十字就吾識計

謝謝回覆~

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-2-27 12:12
最好Check住,沙底同生物石都會影響濃度,
濃度唔夠,仲衰過唔落

論壇元老

我是浩 發表於 2013-2-27 14:08

我用Red Sea落很多也不覺有帶紫色,永遠停留係0。25至0。3間,跟手買了Sera竟然過了1。0嚇到我馬上稀釋,去返0。4我個人信Sera多d,不果好似得日旺過幾間鋪先有得買!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我是浩 發表於 2013-2-27 14:08

去海洋問下,check銅試劑好似得一種check到去0.5mmp.百幾蚊盒,冇記錯係seachem.可問下門口個帶眼鏡sale。

論壇元老

jm2011520 發表於 2013-2-27 14:18
我用Red Sea落很多也不覺有帶紫色,永遠停留係0。25至0。3間,跟手買了Sera竟然過了1。0嚇到我馬上稀釋, ...

OKOK
THANKS

論壇元老

Fishtank 發表於 2013-2-27 14:20
去海洋問下,check銅試劑好似得一種check到去0.5mmp.百幾蚊盒,冇記錯係seachem.可問下門口個帶眼鏡sale。 ...

OKOK
THANKS

IMG_2890 (478x640).jpg

我在深之都買,但好似新日王、魚街藍皮球同黑店都有售

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

我是浩 發表於 2013-2-27 14:21
OKOK
THANKS

唔肯定咩牌子,不過好多師兄話果隻最準同度到最高,因為真正夠份量才可清白點,但過到0.5後,D魚頂唔順。

論壇元老

Ching你定d黎吾洗咁急冇事既,返到屋企換埋水,起曬d軟體,到夜晚先落4滴,吾洗check住,第二朝收工,同樣夜晚落4滴,都吾洗check住,第三日夜晚再落4滴,隔兩個鐘到先check,銅藥真係幾傷魚下,所以一定慢慢落第4日,天未光,用個電筒照下,魚期應該清番好多!呢個係我既手法,睇下有冇其它魚友提供正宗d既手法!我都在學習中!

論壇元老

nudgee1 發表於 2013-2-27 14:24
我在深之都買,但好似新日王、魚街藍皮球同黑店都有售

有相有真相
謝謝

論壇元老

jm2011520 發表於 2013-2-27 14:46
Ching你定d黎吾洗咁急冇事既,返到屋企換埋水,起曬d軟體,到夜晚先落4滴,吾洗check住,第二朝收工,同樣夜 ...

HAHA~死啦~我琴晚就落左8滴, 今朝又4滴
睇黎佢地都真係幾傷下

我是浩 發表於 2013-2-27 15:33
HAHA~死啦~我琴晚就落左8滴, 今朝又4滴
睇黎佢地都真係幾傷下

你個缸冇生物石先好落喔
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

pointex 價錢如何
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5