海水領域 SeaFishZone

查看: 7260|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

請教怎樣先會多D紫苔?     [複製鏈接]

樓主

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
張钙推高D,(吾好過450ppm)

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
再加超硬水
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
vsvs 發表於 2013-2-27 14:04
再加超硬水

what is it??

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-2-27 14:12
what is it??

dKH係乜
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-2-27 14:13
dKH係乜

要上到幾多??

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-2-27 14:14
要上到幾多??

我唔肯定要幾多,人教8-11,我咪KEEP 11
你有睇外國網,都知冇問題

最佳新人 論壇元老

水質OK, 唔好太肥, 本身舊石有少少紫苔. 時間耐左就會有大量紫苔.
紫苔會食大量鈣, KH. 太多唔係好事.

KH KEEP 8~9, 要穩定, 唔好高過10.

vsvs 發表於 2013-2-27 14:19
我唔肯定要幾多,人教8-11,我咪KEEP 11
你有睇外國網,都知冇問題

最近都系8-9。 有時體人講,個個都唔一樣。。所以問多d 好。。

btw 我紫苔都系無爆過。。。 可能鈣低翻d 會好。慢慢調下先

咁紫苔開始多係咪等如no3 低呢? 多謝各師兄指點

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

yanhei1985 發表於 2013-2-27 16:30
咁紫苔開始多係咪等如no3 低呢? 多謝各師兄指點

no3高都可以爆紫苔,低就快D。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-2-27 16:10
最近都系8-9。 有時體人講,個個都唔一樣。。所以問多d 好。。

btw 我紫苔都系無爆過。。。 可能鈣低翻 ...

仲降低鈣?紫苔,乃鈣藻也
有燈照地方先會生,你個缸珊瑚咁密,啲石邊受到光
我個缸連玻璃位都生紫苔,我估係支T5管作怪(ATI coral plus + actinic)

vsvs 發表於 2013-2-28 08:18
仲降低鈣?紫苔,乃鈣藻也
有燈照地方先會生,你個缸珊瑚咁密,啲石邊受到光
我個缸連玻璃位都生紫苔 ...

就系玻璃都生到。 石頭當區受唔到光。。甘玻璃呢。。

透明的。。光穿過都可以生到甘多。。。所以。。

減鈣系我見啤ching 話鈣要450以下。。我480。。所以減低d

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-2-28 10:28
就系玻璃都生到。 石頭當區受唔到光。。甘玻璃呢。。

透明的。。光穿過都可以生到甘多。。。所以。。

唔係玻璃生紫苔,玻璃係個介面,紫苔依附玻璃表面生長
生物石如是

vsvs 發表於 2013-2-28 11:04
生物石如是

甘樣。。我有幾舊石仔上面都好多紫苔。。今晚翻去放區上頂 chi 住塊玻璃 體下先

vsvs 發表於 2013-2-28 11:04
生物石如是

甘樣。。我有幾舊石仔上面都好多紫苔。。今晚翻去放區上頂 chi 住塊玻璃 體下先

最佳新人 論壇元老

唔洗痴的. 佢有苞子就自己會生. 造流咩都無痴過都會生完满晒.

鈣KEEP400~430就OK, 450以上開始到個臨界點就會有鈣化沉積, 如果KEEP左一排咁高最好將所有PUMP拆出黎全洗.

nickdo 發表於 2013-2-28 14:37
唔洗痴的. 佢有苞子就自己會生. 造流咩都無痴過都會生完满晒.

鈣KEEP400~430就OK, 450以上開始到個 ...

甘養。都系跌翻d 鈣先