海水領域 SeaFishZone

查看: 5887|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

珊瑚反去要點處理~~? [複製鏈接]

樓主
小弟開梗缸成個月、諗住差5多可以買幾件千手、皮革、同縷扣反泥養!想問反到泥要點處理佢先放落缸呢?除左要留意鹽度、水温、no3,po4.仲有咩要留意呢?又需要餵飼口馬!?謝謝ching

沙發
一般都係返到去直接落缸,不過新開缸就一,兩件咁落,唔好一次過放太多,落缸後養一兩星期再加

板凳
我買咗返嚟之後首先睇下個缸有邊個位啱放(光照。水流)。溫搵啱之後就一野車落去。搞掂

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
落缸前浸下coral cleaner,鈕扣只有超大種先可以浸淡水
最初珊瑚除適應水質環境,更要適應光度,一開始通常放最底層,慢慢搬上適當位置
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

吾該晒甘多位ching高見!甘即系5需要食畏野佢食咼?我加左隻紫點海葵又洗5洗餵野佢食呀?thanks ching~

最佳新人 活躍會員 熱心會員

一開波就干手,皮革

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Luci 發表於 2013-2-27 16:33
吾該晒甘多位ching高見!甘即系5需要食畏野佢食咼?我加左隻紫點海葵又洗5洗餵野佢食呀? ...

海癸要餵下,珊瑚呢。。就。。千手同皮革 我覺得就甘食光都可以。。

不過餵下好d 甘羅。。

Thanks ching

chihim 發表於 2013-2-27 18:13
海癸要餵下,珊瑚呢。。就。。千手同皮革 我覺得就甘食光都可以。。

不過餵下好d 甘羅。。

Ching!海葵要餵咩比佢食呢

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Luci 發表於 2013-2-28 08:47
Ching!海葵要餵咩比佢食呢

肉同魚糧都會食。。魚肉蝦肉蛤肉等等。魚糧可以餵肉粒粒。

不過其實好多野都食,你可以自己試下,區食就會用d 手包住送入口,唔食就會放手

chihim 發表於 2013-2-28 10:43
肉同魚糧都會食。。魚肉蝦肉蛤肉等等。魚糧可以餵肉粒粒。

不過其實好多野都食,你可以自己試下,區食 ...

明白晒!5該ching