海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

一年來定海神針胖了不少 [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

V. Good 好多龍

最佳新人 活躍會員 熱心會員

nickcw 發表於 2013-4-6 14:18
V. Good  好多龍

單是紅龍便有四條,都是由幼魚養起,龍多可以把我的沙床管理好,牠們的進出會令沙床保持疏鬆,不至積聚垃圾污垢,可以偷懶不用洗沙.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-6 14:38
單是紅龍便有四條,都是由幼魚養起,龍多可以把我的沙床管理好,牠們的進出會令沙床保持疏鬆,不至積聚垃圾污 ...

真係好有見地
P.S. 樓主請問邊幾種龍係最易養 ?

nickcw 發表於 2013-4-6 16:43
真係好有見地
P.S. 樓主請問邊幾種龍係最易養 ?

個人經驗,覺得紅龍黃龍又平又易養,此外深水龍黑珍珠龍及雙印龍也不錯,黃龍幼魚不及紅龍美艷,但成魚不會太大,如深水龍雙印龍,日後對小魚構成威脅.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-6 19:22
個人經驗,覺得紅龍黃龍又平又易養,此外深水龍黑珍珠龍及雙印龍也不錯,黃龍幼魚不及紅龍美艷,但成魚不會太 ...

Thx !!  明白........

Peter兄, 我都有隻彩龍買返來顏色好靚好鮮豔, 佢係食咩架? 好似唔見佢有食嘢
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

tina_leung424 發表於 2013-4-7 04:15
Peter兄, 我都有隻彩龍買返來顏色好靚好鮮豔, 佢係食咩架? 好似唔見佢有食嘢

一般彩龍都易開口,不擇食,以冰鮮紅蟲至為喜好,可嘗試活的豐年蝦,大多會有反應.

peterleung 發表於 2013-4-7 07:44
一般彩龍都易開口,不擇食,以冰鮮紅蟲至為喜好,可嘗試活的豐年蝦,大多會有反應.

huh? 我以為唔駛理佢會食沙低啲嘢....
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

peterleung 發表於 2013-2-28 08:52
在魚群中,神針靈活地穿梭覓食

師兄我見彩龍0:22係咪食笞

tina_leung424 發表於 2013-4-7 15:23
huh? 我以為唔駛理佢會食沙低啲嘢....

彩龍要餵,不過幼魚紅龍仔開口食顆粒較為容易,沙床只不過是龍魚的龍床,會定時進出,就是快將要死,也會先走出來,不會藏身沙底的.

tina_leung424 發表於 2013-4-7 15:31
師兄我見彩龍0:22係咪食笞

所述 MVI9649 0:22 秒,是紅龍正啄食從膠箱掉下來的食物,龍是不喜歡吃苔的.