海水領域 SeaFishZone

樓主: tattattaic
打印 上一主題 下一主題

傷亡慘重 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

wtw 發表於 2012-3-13 02:39
仲開緊工我都係開會開到now才回家............你幸福d   有d人話要+綠水的,唔係咩???? ...

答左
請看第59格

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

司空火兒 發表於 2012-3-12 22:16
買多D魚缸咪得囉
我已經有8個魚缸了
現在同老婆申請第9個缸

現在同老婆申請第9個缸--------------->>>

厲害!!!!!!

tattattaic 兄, 生得咁密,下次來過啦~!

上一水死淨O個3 條有冇 UPDATE 相呀?

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Professor 發表於 2012-3-13 12:39
tattattaic 兄, 生得咁密,下次來過啦~!

上一水死淨O個3 條有冇 UPDATE 相呀?

手機拍,濛濛地睇住先........
http://www.youtube.com/watch?list=UUVnB8cGrqJSYdmtUhZMJ6KA&feature=player_detailpage&v=fcJ3PIVc80U

見到D豆豉咁,我係今胎所淨既BB,大約20條左右!!

tattattaic 發表於 2012-3-13 12:51
手機拍,濛濛地睇住先........

大得好快啊~!

之前好似有條斷紋o架....................  

Professor 發表於 2012-3-13 12:56
大得好快啊~!

之前好似有條斷紋o架....................

幾已意外身亡

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

tattattaic 發表於 2012-3-13 12:54
見到D豆豉咁,我係今胎所淨既BB,大約20條左右!!

終於睇到了
加油

剛換完繁殖缸水.......數一數.......原來得番12條........

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 18:59
剛換完繁殖缸水.......數一數.......原來得番12條........

唔好氣餒
加油加油

司空火兒 發表於 2012-3-13 19:01
唔好氣餒
加油加油

越數越少..........灰灰地.......我估計係大氣引致......因換咗個新氣泵.........下次一定會再改善!!

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 19:06
越數越少..........灰灰地.......我估計係大氣引致......因換咗個新氣泵.........下次一定會再改善 ...

用集制控制氣量

司空火兒 發表於 2012-3-13 19:07
用集制控制氣量

我有類似用具.....係我意識唔到大氣會影響咁大........未見過一次成佰條C體
........印象無咁深.......
上次無咁多丑B出世........

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 19:16
我有類似用具.....係我意識唔到大氣會影響咁大........未見過一次成佰條C體
........印象無咁深.......{ ...

期待你的下一次

司空火兒 發表於 2012-3-13 20:06
期待你的下一次

吸收今次經驗........下次一定唔會重蹈覆徹.......

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

火兒兄係度真係掂
有交流大家有進步
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

tattattaic 發表於 2012-3-13 19:16
........印象無咁深.......{ ...

仲有一個問題  氣溫過低都會另打入去的空氣溫度低
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

阿峻 發表於 2012-3-13 20:32
火兒兄係度真係掂
有交流大家有進步

無錯.....自己閉門造車......點都唔夠公開文流好........仲要係無私地交流......

阿峻 發表於 2012-3-13 20:33
仲有一個問題  氣溫過低都會另打入去的空氣溫度低

呢個係連貫性問題.......氣太大連冷空氣入缸量亦大........令繁殖缸內水温偏差大........
丑BB亦被大水流......攪到丑BB頭暈暈及筋疲力盡........

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 20:35
無錯.....自己閉門造車......點都唔夠公開文流好........仲要係無私地交流......

自己一個人研究真係好無助的
當遇到錯折時又冇人同我分憂
當成功既時候又冇人同我分享

我既願望希望香港可以有多D人成功繁殖海水魚,保護大海裡面比人過度捕撈既魚魚
唔想到左我個孫問我: (爺爺!點解個海冇魚魚既........)
請大家保護海洋,愛惜生命