海水領域 SeaFishZone

查看: 29786|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

傷亡慘重 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主

你BB缸點SET?
我新果班都係3月3日生蛋
9號-10號出世
今日仲有1XX條

SORRY..手鎮

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
tattattaic 發表於 2012-3-12 21:37
司空兄,見你氣泵好細下,係因影片較細,定原本都係咁細??
我生缸得25度左右,轉去繁殖缸先升至27、28度 ...

當BB全部出世就會將氣量調到同影片咁細
種魚我已經搬離主缸
放係生產缸 溫度29.5度
BB缸係28度

版主

繁殖學研究生

板凳
brian 發表於 2012-3-12 21:30
ching 又有bb出世,真係令人羨慕

唔好羨慕
我老婆就黎殺死我
每個月出多1XX-2XX條BB

版主

繁殖學研究生

地板
tattattaic 發表於 2012-3-12 21:43
佢地生開唔識停!!

我對種魚..每個月生2.5次

版主

繁殖學研究生

brian 發表於 2012-3-12 21:55
每個月都有
賣D比魚友湊,好多ching都想湊BB

上個月已經開賣左100條
本來尋日再賣100條的..
但呢幾日工作繁忙
應該今個星期會出POST

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:11
我相信係太大氣引致咁多傷亡,下次會較番細,又學到野,唔該司空兄!
睇下呢次又淨幾多先,上胎淨3條!
...

買多D魚缸咪得囉
我已經有8個魚缸了
現在同老婆申請第9個缸

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:15
唔知睇唔睇到d魚毛呢?
http://emob589.photobucket.com/albums/ss331/tattattaic/DSC_0027-8.jpg

睇唔到

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:18
係無位放魚缸,因已開一個細缸養醜3丑b!!

同老婆申請.......
將佢既領地變做自己既領地....
不過代價會好大.....

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:22
用手機上唔識post相,明早放工再post過!

仲開緊工

真係睇唔到

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:24
無地方比我侵佔啦,有既我都會!

咁......要為未來不斷出世既小丑BB.............................
搬屋

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:27
司空兄,你d水咁清既,無落綠水?

我其實係度不斷研究最好既繁殖環境
發現..有冇加綠水其實唔係太重要的

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-12 22:47
搬屋?只會越搬越細咋!!

搬大D囉

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 00:47
若然唔洗綠水又方便d喎,其實綠水係幫助激活輪蟲,
在繁殖缸內作用不大??

個人認為綠水係輪蟲主要嘅食物
亦會改善水質
但在BB缸內
輪蟲嘅密度達到完全佔領整個缸後
淡色綠水只要1-2個鐘就會被食晒
輪蟲亦會增加1.5倍
令污染加速1.5倍
所以要換水50%-80%
但BB係好敏感的
只要換嘅水唔同左
佢地就適應唔到
因為換唔換水
加唔加綠水
<<個人認為>>唔係太重要
因為小弟都可以令到佢地滿月
重點應該放在強化輪蟲

版主

繁殖學研究生

ice28720 發表於 2012-3-13 00:58
買個 LV 比她! 立即批準

已經買左個2萬幾但仲未㧗

版主

繁殖學研究生

wtw 發表於 2012-3-13 02:39
仲開緊工我都係開會開到now才回家............你幸福d   有d人話要+綠水的,唔係咩???? ...

答左
請看第59格

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 12:54
見到D豆豉咁,我係今胎所淨既BB,大約20條左右!!

終於睇到了
加油

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 18:59
剛換完繁殖缸水.......數一數.......原來得番12條........

唔好氣餒
加油加油

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 19:06
越數越少..........灰灰地.......我估計係大氣引致......因換咗個新氣泵.........下次一定會再改善 ...

用集制控制氣量

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 19:16
我有類似用具.....係我意識唔到大氣會影響咁大........未見過一次成佰條C體
........印象無咁深.......{ ...

期待你的下一次

版主

繁殖學研究生

tattattaic 發表於 2012-3-13 20:35
無錯.....自己閉門造車......點都唔夠公開文流好........仲要係無私地交流......

自己一個人研究真係好無助的
當遇到錯折時又冇人同我分憂
當成功既時候又冇人同我分享

我既願望希望香港可以有多D人成功繁殖海水魚,保護大海裡面比人過度捕撈既魚魚
唔想到左我個孫問我: (爺爺!點解個海冇魚魚既........)
請大家保護海洋,愛惜生命