海水領域 SeaFishZone

查看: 3087|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

十一間開口問題 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
新買回來幾日,在 Q 缸中,與火焰 & 火箭吊相安無事。
開始無咁驚青,肯週圍游,但都仍未開口。
試過片糧,粒糧,豐年蝦,毛蝦,蝦干,紫菜...
想請教仲有咩辦法,謝謝。

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1302&extra=page%3D1

最佳新人 論壇元老

板凳
有冇師兄養到 11?

地板
個人意見﹐十一間超細膽﹐要獨立處理先肯開口

論壇元老

joeymanman 發表於 2013-3-4 09:49
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1302&extra=page%3D1

師兄,這個 post 我都有睇過亦都有八九成跟住做。
可能係我心急,想佢快開口,因太太好鍾意呢條魚。

我條十一哥係邊Q邊訓餌的, 頭一星期餵咩都唔食 (豐年蝦, 紫菜, 片糧), 眼尾都唔望下, 後尾係紫菜開口
本身紫菜用夾吸響玻璃, 有D吸唔實跌左落石面 (Q缸有舊生物石比佢), 佢見到石面有野就開口啄左一野
咁之後將紫菜夾放石面都肯啄下, 再之後豐年蝦都肯食, 慢慢加入片糧, 細粒糧, 而家入左主缸三四個月, 識得響沙面搵野食了

論壇元老

5ocean 發表於 2013-3-4 16:10
個人意見﹐十一間超細膽﹐要獨立處理先肯開口

即係個缸得佢一條?
雖然佢係最遲落缸果條,但而家已經係最惡。
不時追條火焰,火箭都養個靚位佢。

最佳新人 論壇元老

noriming 發表於 2013-3-4 16:11
我條十一哥係邊Q邊訓餌的, 頭一星期餵咩都唔食 (豐年蝦, 紫菜, 片糧), 眼尾都唔望下, 後尾係紫菜開口
本身 ...

條魚係邊到買??

LebornJames 發表於 2013-3-4 16:15
條魚係邊到買??

日日王

pc39dkk 發表於 2013-3-4 16:15
即係個缸得佢一條?
雖然佢係最遲落缸果條,但而家已經係最惡。
不時追條火焰,火箭都養個靚位佢。

我以前用膠箱一次Q兩條﹐日日換新水﹐無打交唔食野一星期﹐後來一條死左﹐另一條就肯食豐年蝦然後粒糧﹐落主缸後三個月貨仔﹐養到都養唔長﹐你買左幾日﹐我諗要等下。我條肯食 Hikari Megabite Red, 雷強有賣。