海水領域 SeaFishZone

查看: 3875|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

背滴漏上水泵問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
用背滴漏缸既CHING,想請問下有冇CHING尾倉係放兩個上水泵架?
放兩個會唔會有咩問題出現架?可能你會問我點解要用兩個?係因為我兩三個月前餵糧時熄左上水泵唔記得開番。結果有心愛既魚慘死係我手。然後我就諗如果得一個上水泵一個唔好彩個上水泵壞左停左。慘劇咪又會發生?所以想加多一個,壞左一個都仲有一個定住。
或者有冇CHING,有冇咩辦法或好提意可以避免這個問題出現?

最佳新人

沙發
如果你兩個同時開咪會扯乾水不如係缸度打氣
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

板凳

我個缸細,如果係缸打氣會攪到成缸都係泡泡。
如果用細D既上水泵可以嗎?我現在用1700/L,可能改用800/L x 2可行嗎?

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

地板
不如你買個可靠D既上水泵咪仲好,你有冇化痰呀?如果上水泵壞左,都有化痰打氣架

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

你個尾倉可以容納2個水泵???

我怕可靠既,都有壞既一日。
化氮有架,不過化氮都係背面,上水泵壞左,化氮D氣跟本去唔到前面。
我上次當時只是上水泵熄左,化氮係有開住架,結果都要死魚。

論壇元老

~~心無罣礙~~

無必要兩個泵
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

1398killer 發表於 2012-3-12 23:45
你個尾倉可以容納2個水泵???

改個軟膠喉接駁都可以放到兩個細上水泵既。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

有時1+1未必 = 2.

不如你買埋後備發電機啦!

買一個AB上水泵好多年都唔會壞
唔養唔會死

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

加個細造流比較好

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

oh08yeah08 發表於 2012-3-12 23:50
我怕可靠既,都有壞既一日。
化氮有架,不過化氮都係背面,上水泵壞左,化氮D氣跟本去唔到前面。
我上次 ...

不如你前面加個做流向上吹帶動空氣流入水中,咁樣可以解決問題

Steven CHING <-- AB上水泵最細都好似2000/L,太大了。
brian CHING <-- 我已經有做造流架啦,當時都有開住架。
新手元老 CHING <-- 謝謝你的建議,今晚番去整左佢先。

多謝咁多位CHING的寶貴意見。

好多野唔記得開返都會死魚 唔通樣樣都買兩個

kitangle 發表於 2012-3-13 10:10
好多野唔記得開返都會死魚 唔通樣樣都買兩個

如果背滴漏除左上水泵應該冇啦。因為我最初連化氮都冇,只有上水泵都冇事。
不過你都岩既,如果天氣凍,暖管壞左,都可能會死魚。謝CHING提點。