海水領域 SeaFishZone

樓主: man_poon
打印 上一主題 下一主題

Canon S95 - 點先可以影到d魚呀 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2012-3-13 23:45
用拐杖會唔會好D,
我自己就唔係石膏手~

已經用左..但一禁制就手鎮{:6_206:}

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

8掛到部5D要25XXX,
加埋支鏡..............................要努力!!

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

Draculas 發表於 2012-3-13 23:48
咪幾好

成張相影得1條好

版主

繁殖學研究生

1398killer 發表於 2012-3-13 23:52
8掛到部5D要25XXX,
加埋支鏡..............................要努力!!

我仲係新手咋
老虎實唔批啦

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

司空火兒 發表於 2012-3-13 23:54
我仲係新手咋
老虎實唔批啦

買左, 之後話單眼平讓比你,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

set F/2.0 80到快門.ISO800到.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

繁殖學研究生

1398killer 發表於 2012-3-13 23:58
買左, 之後話單眼平讓比你,

佢會成支TDC倒晒落我D魚缸度

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

司空火兒 發表於 2012-3-14 00:01
佢會成支TDC倒晒落我D魚缸度

E ................ 又有理由換新魚, ( 我會用傻人角度惗野架)

版主

繁殖學研究生

1398killer 發表於 2012-3-14 00:03
E ................ 又有理由換新魚, ( 我會用傻人角度惗野架)

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2012-3-14 00:01

師兄.......
有冇得講清楚小小.....
我只係新手黎...睇唔明

其實我唔識影相的.只是撞手神.
都是用CANON  S90影的 雖不太好,但算影到吧

第2張好點點.至小我覺得.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

如果要求唔高,只要影得條魚清楚,最簡單方法係用自動,開閃燈   

如果想靚D,試下用快門先决(TV)用1/125秒,ISO用自動試張先,過光或過暗先再較ISO  

最好較中間1點對焦,對正魚眼或魚咀  

但要記住,因S95不是恆定光圈,由f/2 ~ f/4.9,越zoom得遠光圈越細,所以要盡量近魚缸影光圈先可以用大D  
窮等人家...........藍仙仔

我係wingk960 發表於 2012-3-14 00:17
其實我唔識影相的.只是撞手神.
都是用CANON  S90影的 雖不太好,但算影到吧

司空火兒 發表於 2012-3-14 00:05
師兄.......
有冇得講清楚小小.....
我只係新手黎...睇唔明

大大隻吸血鬼.等佢答你喇.
我只懂皮毛野.
高ISO=感光F/XX=光圈大小. 再加就係快門.
係識咁多.
影竉物,因佢地郁得快.
你就要SET快D快門.但快門一高,吸光亮就相對會小.咁就要有光圈配合.光圈大,就會增加返光度.
所以平均大光圈既鏡都較貴就係咁解.
有冇人出黎講下呀.我係識咁多咋.唔想俾人笑呀.講到一舊舊咁.

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2012-3-14 00:01

2.0 光圈.....影魚毛......景深太淺~

Draculas 發表於 2012-3-14 00:24
2.0 光圈.....影魚毛......景深太淺~

唔.其實會唔會影唔到.咁細條.

司空火兒 發表於 2012-3-13 23:43
好難影..光圈同快門又唔知校幾多
自己又手鎮

影魚快門最好用 1/125或以上,太慢........你唔手震條魚都會郁  

版主

繁殖學研究生

新手 發表於 2012-3-14 00:18
如果要求唔高,只要影得條魚清楚,最簡單方法係用自動,開閃燈   

如果想靚D,試下用快門先&#2 ...

影BB唔可以用閃光燈

版主

繁殖學研究生

唔該晒各位師兄既寶貴意見
現在要覺覺豬了
明天放工試試