海水領域 SeaFishZone

查看: 4204|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

大家用過佢未(Balane Block) ? [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
Balance Brick [Balance Block] 長期保持PH 8.2-8.3 和其它微量原素之補充, 放於沙缸最面慢慢溶解(不要有大水流流經), 溶解速度決定於PH高低, 各位魚友用過未? (我第三磚, 暫時OK ! )

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
咁高科技....未玩過.不過我都好久冇度過ph嘞...
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
請問在那裡買,價錢如何?

地板
sound so cool wor
plz give me some detail

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

未用過
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 論壇元老

上年尾發覺魚魚狀態有點不對勁, 跟手發覺PH比較低其他ok, PH低可影響其它原素所謂骨牌效應, 但因PH又不能急上急落之原故, 試試此東西(因為人懶), 其實都在試用中, 幾個月全部魚魚暫時健康搶食..............有望保持

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

個缸有珊瑚骨,ph會唔會穩定D呀

今天貪得意都買了一個,不知好不好。 懶人福音

最佳新人 論壇元老

brian 發表於 2013-3-15 23:58
個缸有珊瑚骨,ph會唔會穩定D呀

絕對會

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

nickcw 發表於 2013-3-16 00:11
絕對會

我係擦缸换水時先出現ph唔穩定,所以先加珊瑚骨黎加強穩定性

brian 發表於 2013-3-16 00:42
我係擦缸换水時先出現ph唔穩定,所以先加珊瑚骨黎加強穩定性

師兄,請問邊間shop有珊瑚骨賣?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

邊到有得買呀?
我真係傻架

論壇元老

其實呢D係磚型PH BUFFER, 以前都有用過(細塊D,1格格,好似朱古力), 但D師兄叫我唔好用呢D野來昇PH...因為PH可以當佢係一個指標, 如果D水靚嘅話(例如水質佳啦,溶氧夠啦,CO2低啦,..ETC) PH係會好穩定的OVER 8.2的, 如果用左呢D BUFFER來提昇PH, 咁就小左個指標來參考D水質了...
(個人意見 有錯唔俾打面...)
買魚買上癮..

海洋世界,一百三十幾蚊

最佳新人 論壇元老

alan@aqua 發表於 2013-3-16 13:26
其實呢D係磚型PH BUFFER, 以前都有用過(細塊D,1格格,好似朱古力), 但D師兄叫我唔好用呢D野來昇PH...因為PH可 ...

有見地!!

論壇元老

nickcw 發表於 2013-3-17 00:40
有見地!!

買魚買上癮..