海水領域 SeaFishZone

查看: 8421|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

新手學影相 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主

買左部600D+百微+600D天書 3個月都玩唔掂
請各位師兄達人教路

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
有咩設備 ?

有冇閃燈??

最佳新人

板凳
百微.....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

地板
呢幾張唔錯吖  

百微雖然係好銳利,可以影得好靚,但......影你呢D咁細條嘅魚B,真係有D難度架,重難過用支kit鏡影  

因為大光圈加近距離,景深實在太淺  

比個小貼士你,用百微影魚,要垂直對正魚缸影,唔好打斜向魚缸影  

因為打斜影............比較難中焦  
窮等人家...........藍仙仔

新手 發表於 2012-3-17 21:11
呢幾張唔錯吖  

百微雖然係好銳利,可以影得好靚,但......影你呢D咁細條嘅魚B,真 ...

我諗佢離個缸都有兩三尺位~~

如果係咁既其實用支KIT 真係比較易影~~~

版主

繁殖學研究生

Draculas 發表於 2012-3-16 00:29
有咩設備 ?

有冇閃燈??

600D EF-S 18-55 IS 2 KIT套裝
送唔豬咩牌子腳架
買左個匣萬箱
冇閃燈

版主

繁殖學研究生

新手 發表於 2012-3-17 21:11
呢幾張唔錯吖  

百微雖然係好銳利,可以影得好靚,但......影你呢D咁細條嘅魚B,真 ...

果然係達人,你點豬我打斜影架?
因為我個腳架唔夠個缸高..所以要斜上咁影
唔用腳架我又手鎮

版主

繁殖學研究生

Draculas 發表於 2012-3-17 21:14
我諗佢離個缸都有兩三尺位~~

如果係咁既其實用支KIT 真係比較易影~~~

大師你又點豬我同個缸兩三尺位SET腳架架?
支KIT鏡唔係去街用架咩??

司空火兒 發表於 2012-3-17 22:43
大師你又點豬我同個缸兩三尺位SET腳架架?
支KIT鏡唔係去街用架咩??

試下拎支KIT鏡.....企大概4,5 尺缸既距離 ~~~

學富貴哥話頭.....直打埋去~~~

唔駛落腳架架喇~

推高D ISO ~~ 光圈細返D ~~

版主

繁殖學研究生

Draculas 發表於 2012-3-17 23:32
試下拎支KIT鏡.....企大概4,5 尺缸既距離 ~~~

學富貴哥話頭.....直打埋去~~~

唔落腳架我會手鎮..由其係禁制果下..我隻手會郁晒

司空火兒 發表於 2012-3-17 23:58
唔落腳架我會手鎮..由其係禁制果下..我隻手會郁晒

所以叫你推高D ISO 佢~~咁個快門快D咪唔驚囉~~~

版主

繁殖學研究生

Draculas 發表於 2012-3-18 00:02
所以叫你推高D ISO 佢~~咁個快門快D咪唔驚囉~~~

原來ISO推高D可以防手鎮....點解天書冇講既
都係師兄勁

司空火兒 發表於 2012-3-18 00:05
原來ISO推高D可以防手鎮....點解天書冇講既
都係師兄勁

ISO 係控制光線既一環~~

ISO 高D , 吸光量會高D , 咁你個快門就可以快D ~~ 相對你手震既影響會細D ~~

版主

繁殖學研究生

Draculas 發表於 2012-3-18 00:15
ISO 係控制光線既一環~~

ISO 高D , 吸光量會高D , 咁你個快門就可以快D ~~ 相對你手震既影響會細D ~~

係冇手鎮喎
仲有咩要注意同改善呢??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

得左啦.正晒
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2012-3-18 22:56
得左啦.正晒

版主

繁殖學研究生

再細D.....

已用百微...有冇鏡頭可以影得再好D??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咩黎架.一條條咁既.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2012-3-23 22:12
咩黎架.一條條咁既.

白海龍BB1日大

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2012-3-23 21:35
再細D.....

用放大鏡囉!