海水領域 SeaFishZone

查看: 11545|回復: 36
打印 上一主題 下一主題

娃娃魚一問 [複製鏈接]

樓主
請問娃娃魚適合放fot or rt度養? 同埋佢地係食咩架?

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

沙發
食魚.....

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
食曬你D魚仔蝦仔
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

地板
魔類同蝦

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

牠只食活餌
我喂淡水魔莉BB(魚街袋裝魚,廿條到)
但娃娃魚要獨立養
亦會因魚標失效,
浮水面,收口,死
都係果句:
平嘅極醜,
靚嘅極貴

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jay 發表於 2013-5-10 13:14
牠只食活餌
我喂淡水魔莉BB(魚街袋裝魚,廿條到)
但娃娃魚要獨立養

海水魚你下下餵淡水魚佢食唔死有鬼 ==

Fizz 發表於 2013-5-30 21:33
海水魚你下下餵淡水魚佢食唔死有鬼 ==

餵淡水魚無問題....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

bartholomew 發表於 2013-6-6 14:00
以前養都試過浮水面,知唔知係乜原因呢?

魚標失效

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-4 17:55
餵淡水魚無問題....

海水魚只餵淡水魚一定死硬

Fizz 發表於 2013-6-9 07:53
海水魚只餵淡水魚一定死硬

點解咁講?

其實營養角度去看淡水魚同海水魚無大區別
好多魚排都用淡水魚去喂魚
亦有好多魚友用淡水魚糧(黑金)去餵海水魚
用淡水魚餵娃娃最大問題係要保證淡水魚來源無問題,如果餵了有病的淡水魚當然娃娃也會感染

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 10:30
其實營養角度去看淡水魚同海水魚無大區別
好多魚排都用淡水魚去喂魚
亦有好多魚友用淡水魚糧(黑金)去餵海 ...

唔信就算, 你試下長用淡水生物餵只食生口既海魚睇下捱得幾耐

Fizz 發表於 2013-6-9 10:57
唔信就算, 你試下長用淡水生物餵只食生口既海魚睇下捱得幾耐

我當然試過,
用自己繁殖的魔莉同食蚊魚
街邊幾蚊一包的魚通常會帶病,餵左死魚一點都不奇怪

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 11:13
我當然試過,
用自己繁殖的魔莉同食蚊魚
街邊幾蚊一包的魚通常會帶病,餵左死魚一點都不奇怪

食蚊魚唔止係唔岩海水魚食咁簡單, 食蚊魚本身粗生到一堆殺蟲藥係水到都生存到, 你擔心D魚中毒多過生蟲啦
我仲見到有人搵金魚餵獅子魚同娃娃魚, 金魚本身就係一種一堆缺陷既飼料, 唔好話咸水魚, 淡水魚長餵都收硬皮

魚網正一品乞兒

魚網騙子

仲有魚排餵魚係注種換肉率用最低成本谷到條魚賣得出, 就好似D細路日日燒味飯炸脾咁唔生肉就有鬼啦, 就算日日食呢D野食足十年都未必生CANCER, 但咁叫有益?

Fizz 發表於 2013-6-9 11:18
食蚊魚唔止係唔岩海水魚食咁簡單, 食蚊魚本身粗生到一堆殺蟲藥係水到都生存到, 你擔心D魚中毒多過生蟲啦
...

所以先話自己繁殖.....
保證食物來源的乾淨同健康....

Fizz 發表於 2013-6-9 11:21
仲有魚排餵魚係注種換肉率用最低成本谷到條魚賣得出, 就好似D細路日日燒味飯炸脾咁唔生肉就有鬼啦, 就算日日 ...

講左咁耐你只係講淡水魚有問題
但從來無講究竟有咩問題
我已經講過,營養角度來看淡水魚同海水魚無大區別
我也試過用自己繁殖的淡水魚作為飼料,亦無出過事
不如你講下究竟有咩問題,等我都學習下

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 11:33
講左咁耐你只係講淡水魚有問題
但從來無講究竟有咩問題
我已經講過,營養角度來看淡水魚同海水魚無大區別 ...

海水魚無侖係肉食定素食, 都會因生物累積作用吸收大量螺旋藻既營養, 淡水生態既生物累積作用即使係有螺旋藻既成份都十分之少, 咁你覺得呢種對海水魚黎講咁基本既營養素無啦啦由食開海水生物轉食淡水生物CUTDOWN左一大部分會有咩影響?
海水魚同淡水魚都無錯係肉係一堆旦白質, 不過構成唔同, 大豆旦白同肉類旦白夠一樣係旦白質啦, 你搵豆腐餵獅子老虎睇下佢地死唔死?