請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424

娃娃魚一問 [複製鏈接]

Fizz 發表於 2013-6-9 11:47
海水魚無侖係肉食定素食, 都會因生物累積作用吸收大量螺旋藻既營養, 淡水生態既生物累積作用即使係有螺旋 ...

螺旋藻既營養?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
螺旋藻就係碳水化合物,脂肪,蛋白質....淡水魚會沒有嗎?
請問又cutdown左D咩?

豆類其實可以完全代替肉類作為蛋白質來源
http://en.wikipedia.org/wiki/Soy_protein#Nutrition
其實如果大豆不能代替肉類,和尚道士死曬啦
用豆腐餵獅子老虎一定無問題,不過獅子老虎食唔食係另外一回事

論壇元老

兩個都好似好有道理....但我BUY JYXIE CHING 多D...!
買魚買上癮..

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 12:33
螺旋藻既營養?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
螺旋藻就係碳水化合物,脂 ...

哈哈哈! 你話餵獅子老虎食植物性旦白都SHOW到你對生物認識有幾深, 真係食素都得呢個世界就唔會有純肉食性動物啦, 獅子老虎呢D食肉獸真係食素都死唔去你估動物園唔會監佢地食素? 肉同素成本差幾多呀?
人類本來就係雜食性動物你搵獅子老虎殺人鯨呢D只能消化肉類旦白既食肉獸比?
不如咁啦, 馬牛羊都係食開植物性旦白既你咪試下餵佢地餐餐食肉睇下幾時死? 消化都消化唔到呀

魚網正一品乞兒

魚網騙子

好簡單咁PROVE到純食肉獸係消化唔到植物性旦白
http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_food#Vegetarian_or_vegan_food

Fizz 發表於 2013-6-9 13:08
好簡單咁PROVE到純食肉獸係消化唔到植物性旦白
http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_food#Vegetarian_or_veg ...

你其實到底有無仔細閱讀....
篇野係話有素食餐俾貓...
只不過有添加taurine及arachidonic acid....
完全無提及消化問題

Fizz 發表於 2013-6-9 13:05
哈哈哈! 你話餵獅子老虎食植物性旦白都SHOW到你對生物認識有幾深, 真係食素都得呢個世界就唔會有純肉食性 ...

肉食性同可否消化係兩個完全不同的問題...
我亦提過獅子老虎可以食豆製品去代替肉類的蛋白質
但他們的習性令他們不會食豆製品

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:21
你其實到底有無仔細閱讀....
篇野係話有素食餐俾貓...
只不過有添加taurine及arachidonic acid....

好笑, 知唔知點解要加呢兩樣野? 呢兩樣野係唔會係植物性食物到搵到既, 即是話呢兩樣野係夾硬黎係都要質隻貓食素先至落既, 貓科食全素死硬根本唔使拗. 至於你話加動物性成份既所謂素食仲叫唔叫素食喎, 你不如拎豬油黎炒齋根住話呢碟都係齋黎嫁, 睇下會唔會比人去消委會投訴?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

睇唔睇得明呢句咩意思?
Vegetarian cat food must be fortified with nutrients such as taurine and arachidonic acid that cats, as obligate carnivores, cannot synthesize from plant materials.
如果你話加左D動物性成份既都叫素咁你咪堅持落去囉, 人各有志

魚網正一品乞兒

魚網騙子

呀仲有, 你查下pure carnivores係咩意思先黎同我講點解呢D動物唔食得全素啦

Fizz 發表於 2013-6-9 13:26
好笑, 知唔知點解要加呢兩樣野? 呢兩樣野係唔會係植物性食物到搵到既, 即是話呢兩樣野係夾硬黎係都要質隻 ...

我想問下....
哪裡提及taurine和arachidonic acid無法在植物裡提取?
taurine在許多菌類及海藻裡都有
arachidonic acid的主要來源係植物....

另外,貓科動物食植物性飼料和海水魚食淡水魚有可比性嗎?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:33
另外,貓科動物食植物性飼料和海水魚食淡水魚有可比性嗎?

即是話你知唔係果樣野就唔係下下搵到野代替, 美國可美人唔食海綿就死硬點解你唔餵得佢食蝦? 海綿同蝦咪一樣係PROTEIN?

Fizz 發表於 2013-6-9 13:30
呀仲有, 你查下pure carnivores係咩意思先黎同我講點解呢D動物唔食得全素啦

咩叫 "pure" carnivores?
對不起我只聽說過carnivores...不知道前面加pure有何意思

Fizz 發表於 2013-6-9 13:37
即是話你知唔係果樣野就唔係下下搵到野代替, 美國可美人唔食海綿就死硬點解你唔餵得佢食蝦? 海綿同蝦咪一 ...

對不起,
我的美國石美人從未餵過海綿
養了3年,大了不少

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:40
對不起,
我的美國石美人從未餵過海綿
養了3年,大了不少

哦, 比張相黎睇下

Fizz 發表於 2013-6-9 13:42
哦, 比張相黎睇下

sorry,
無相機,也是我從不分享照片的原因.

其實我想講的是,
好多魚在大自然的食譜在人工環境下會變.

最簡單的是吊類,
在大自然只藻,
但在人工環境咩都食, 一樣肥肥白白