海水領域 SeaFishZone

查看: 11649|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

娃娃魚一問 [複製鏈接]

魚網正一品乞兒

魚網騙子

樓主
jay 發表於 2013-5-10 13:14
牠只食活餌
我喂淡水魔莉BB(魚街袋裝魚,廿條到)
但娃娃魚要獨立養

海水魚你下下餵淡水魚佢食唔死有鬼 ==

魚網正一品乞兒

魚網騙子

沙發
jyxie 發表於 2013-6-4 17:55
餵淡水魚無問題....

海水魚只餵淡水魚一定死硬

魚網正一品乞兒

魚網騙子

板凳
jyxie 發表於 2013-6-9 10:30
其實營養角度去看淡水魚同海水魚無大區別
好多魚排都用淡水魚去喂魚
亦有好多魚友用淡水魚糧(黑金)去餵海 ...

唔信就算, 你試下長用淡水生物餵只食生口既海魚睇下捱得幾耐

魚網正一品乞兒

魚網騙子

地板
jyxie 發表於 2013-6-9 11:13
我當然試過,
用自己繁殖的魔莉同食蚊魚
街邊幾蚊一包的魚通常會帶病,餵左死魚一點都不奇怪

食蚊魚唔止係唔岩海水魚食咁簡單, 食蚊魚本身粗生到一堆殺蟲藥係水到都生存到, 你擔心D魚中毒多過生蟲啦
我仲見到有人搵金魚餵獅子魚同娃娃魚, 金魚本身就係一種一堆缺陷既飼料, 唔好話咸水魚, 淡水魚長餵都收硬皮

魚網正一品乞兒

魚網騙子

仲有魚排餵魚係注種換肉率用最低成本谷到條魚賣得出, 就好似D細路日日燒味飯炸脾咁唔生肉就有鬼啦, 就算日日食呢D野食足十年都未必生CANCER, 但咁叫有益?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 11:33
講左咁耐你只係講淡水魚有問題
但從來無講究竟有咩問題
我已經講過,營養角度來看淡水魚同海水魚無大區別 ...

海水魚無侖係肉食定素食, 都會因生物累積作用吸收大量螺旋藻既營養, 淡水生態既生物累積作用即使係有螺旋藻既成份都十分之少, 咁你覺得呢種對海水魚黎講咁基本既營養素無啦啦由食開海水生物轉食淡水生物CUTDOWN左一大部分會有咩影響?
海水魚同淡水魚都無錯係肉係一堆旦白質, 不過構成唔同, 大豆旦白同肉類旦白夠一樣係旦白質啦, 你搵豆腐餵獅子老虎睇下佢地死唔死?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 12:33
螺旋藻既營養?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
螺旋藻就係碳水化合物,脂 ...

哈哈哈! 你話餵獅子老虎食植物性旦白都SHOW到你對生物認識有幾深, 真係食素都得呢個世界就唔會有純肉食性動物啦, 獅子老虎呢D食肉獸真係食素都死唔去你估動物園唔會監佢地食素? 肉同素成本差幾多呀?
人類本來就係雜食性動物你搵獅子老虎殺人鯨呢D只能消化肉類旦白既食肉獸比?
不如咁啦, 馬牛羊都係食開植物性旦白既你咪試下餵佢地餐餐食肉睇下幾時死? 消化都消化唔到呀

魚網正一品乞兒

魚網騙子

好簡單咁PROVE到純食肉獸係消化唔到植物性旦白
http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_food#Vegetarian_or_vegan_food

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:21
你其實到底有無仔細閱讀....
篇野係話有素食餐俾貓...
只不過有添加taurine及arachidonic acid....

好笑, 知唔知點解要加呢兩樣野? 呢兩樣野係唔會係植物性食物到搵到既, 即是話呢兩樣野係夾硬黎係都要質隻貓食素先至落既, 貓科食全素死硬根本唔使拗. 至於你話加動物性成份既所謂素食仲叫唔叫素食喎, 你不如拎豬油黎炒齋根住話呢碟都係齋黎嫁, 睇下會唔會比人去消委會投訴?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

睇唔睇得明呢句咩意思?
Vegetarian cat food must be fortified with nutrients such as taurine and arachidonic acid that cats, as obligate carnivores, cannot synthesize from plant materials.
如果你話加左D動物性成份既都叫素咁你咪堅持落去囉, 人各有志

魚網正一品乞兒

魚網騙子

呀仲有, 你查下pure carnivores係咩意思先黎同我講點解呢D動物唔食得全素啦

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:33
另外,貓科動物食植物性飼料和海水魚食淡水魚有可比性嗎?

即是話你知唔係果樣野就唔係下下搵到野代替, 美國可美人唔食海綿就死硬點解你唔餵得佢食蝦? 海綿同蝦咪一樣係PROTEIN?

魚網正一品乞兒

魚網騙子

jyxie 發表於 2013-6-9 13:40
對不起,
我的美國石美人從未餵過海綿
養了3年,大了不少

哦, 比張相黎睇下