海水領域 SeaFishZone

查看: 11657|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

娃娃魚一問 [複製鏈接]

樓主
Fizz 發表於 2013-5-30 21:33
海水魚你下下餵淡水魚佢食唔死有鬼 ==

餵淡水魚無問題....

沙發
Fizz 發表於 2013-6-9 07:53
海水魚只餵淡水魚一定死硬

點解咁講?

板凳
其實營養角度去看淡水魚同海水魚無大區別
好多魚排都用淡水魚去喂魚
亦有好多魚友用淡水魚糧(黑金)去餵海水魚
用淡水魚餵娃娃最大問題係要保證淡水魚來源無問題,如果餵了有病的淡水魚當然娃娃也會感染

地板
Fizz 發表於 2013-6-9 10:57
唔信就算, 你試下長用淡水生物餵只食生口既海魚睇下捱得幾耐

我當然試過,
用自己繁殖的魔莉同食蚊魚
街邊幾蚊一包的魚通常會帶病,餵左死魚一點都不奇怪

Fizz 發表於 2013-6-9 11:18
食蚊魚唔止係唔岩海水魚食咁簡單, 食蚊魚本身粗生到一堆殺蟲藥係水到都生存到, 你擔心D魚中毒多過生蟲啦
...

所以先話自己繁殖.....
保證食物來源的乾淨同健康....

Fizz 發表於 2013-6-9 11:21
仲有魚排餵魚係注種換肉率用最低成本谷到條魚賣得出, 就好似D細路日日燒味飯炸脾咁唔生肉就有鬼啦, 就算日日 ...

講左咁耐你只係講淡水魚有問題
但從來無講究竟有咩問題
我已經講過,營養角度來看淡水魚同海水魚無大區別
我也試過用自己繁殖的淡水魚作為飼料,亦無出過事
不如你講下究竟有咩問題,等我都學習下

Fizz 發表於 2013-6-9 11:47
海水魚無侖係肉食定素食, 都會因生物累積作用吸收大量螺旋藻既營養, 淡水生態既生物累積作用即使係有螺旋 ...

螺旋藻既營養?
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirulina_(dietary_supplement)
螺旋藻就係碳水化合物,脂肪,蛋白質....淡水魚會沒有嗎?
請問又cutdown左D咩?

豆類其實可以完全代替肉類作為蛋白質來源
http://en.wikipedia.org/wiki/Soy_protein#Nutrition
其實如果大豆不能代替肉類,和尚道士死曬啦
用豆腐餵獅子老虎一定無問題,不過獅子老虎食唔食係另外一回事

Fizz 發表於 2013-6-9 13:08
好簡單咁PROVE到純食肉獸係消化唔到植物性旦白
http://en.wikipedia.org/wiki/Cat_food#Vegetarian_or_veg ...

你其實到底有無仔細閱讀....
篇野係話有素食餐俾貓...
只不過有添加taurine及arachidonic acid....
完全無提及消化問題

Fizz 發表於 2013-6-9 13:05
哈哈哈! 你話餵獅子老虎食植物性旦白都SHOW到你對生物認識有幾深, 真係食素都得呢個世界就唔會有純肉食性 ...

肉食性同可否消化係兩個完全不同的問題...
我亦提過獅子老虎可以食豆製品去代替肉類的蛋白質
但他們的習性令他們不會食豆製品

Fizz 發表於 2013-6-9 13:26
好笑, 知唔知點解要加呢兩樣野? 呢兩樣野係唔會係植物性食物到搵到既, 即是話呢兩樣野係夾硬黎係都要質隻 ...

我想問下....
哪裡提及taurine和arachidonic acid無法在植物裡提取?
taurine在許多菌類及海藻裡都有
arachidonic acid的主要來源係植物....

另外,貓科動物食植物性飼料和海水魚食淡水魚有可比性嗎?

Fizz 發表於 2013-6-9 13:30
呀仲有, 你查下pure carnivores係咩意思先黎同我講點解呢D動物唔食得全素啦

咩叫 "pure" carnivores?
對不起我只聽說過carnivores...不知道前面加pure有何意思

Fizz 發表於 2013-6-9 13:37
即是話你知唔係果樣野就唔係下下搵到野代替, 美國可美人唔食海綿就死硬點解你唔餵得佢食蝦? 海綿同蝦咪一 ...

對不起,
我的美國石美人從未餵過海綿
養了3年,大了不少

Fizz 發表於 2013-6-9 13:42
哦, 比張相黎睇下

sorry,
無相機,也是我從不分享照片的原因.

其實我想講的是,
好多魚在大自然的食譜在人工環境下會變.

最簡單的是吊類,
在大自然只藻,
但在人工環境咩都食, 一樣肥肥白白