海水領域 SeaFishZone

查看: 8167|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

新開缸一問 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
各位ching,小弟想開個RT加仙魚缸,預24寸背滴,最盡100L水(已俾盡),有NACQQ,約20至25lbs生物石,死骨擺2倉,l個l000L做流,NJl200上水,9wUV燈經水冷後出,30w燈,想請問一下是否已足夠?是否一定要加豆豆減N03?如每日落N03,po4減是否0K呢,tKs

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
豆豆都會減po4 ,還有好多方法減no3 wo。。不過我只用豆豆,其他無用過。

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
rt 用uv 同用死骨好以 吾好wo
30w燈 應該吾夠  豆豆 有2種 1種話減no3 po4 但個人覺得
減no3  ok 第二種就尊降po4 幾有用 想知邊到買就 問隔離post 啤仔
我吾記得
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

論壇元老

地板
kenny819 發表於 2013-3-20 21:42
rt 用uv 同用死骨好以 吾好wo
30w燈 應該吾夠  豆豆 有2種 1種話減no3 po4 但個人覺得
減no3  ok 第二種就 ...

Ching, 想請問一下點解5好用UV燈?乜5係可剎青台咩?

論壇元老

另外想請問一下要用幾多w燈呢?tks

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2013-3-20 22:55
另外想請問一下要用幾多w燈呢?tks

睇個缸幾高 同養乜lo

論壇元老

魚壇狂人

knec0412 發表於 2013-3-20 22:54
Ching, 想請問一下點解5好用UV燈?乜5係可剎青台咩?

仲剎埋其他有益野ma

論壇元老

kenny819 發表於 2013-3-20 23:01
睇個缸幾高 同養乜lo

諗住只養朱肉,圓帽,草皮同扭扣,5知足5足夠呢?缸高20寸

論壇元老

kenny819 發表於 2013-3-20 23:03
仲剎埋其他有益野ma

原來係甘,甘真是要認真諗諗,因我同厠水,重諗住用uv燈穩陣Dtim

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

knec0412 發表於 2013-3-20 23:38
原來係甘,甘真是要認真諗諗,因我同厠水,重諗住用uv燈穩陣Dtim

我用廁所水,有UV,已經第三個缸…
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

uv 我就無用過,不過我見都唔系少人用uv,我見有人話會殺埋銷化菌,唔錯。。

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡面。。系水中游離的好像。。無幾多

論壇元老

tks all ching,甘想請問22寸深,30w燈夠光嗎?如只養上述珊瑚,tks

版主

馬記廁所友

chihim 發表於 2013-3-21 08:20
uv 我就無用過,不過我見都唔系少人用uv,我見有人話會殺埋銷化菌,唔錯。。

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡 ...

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-3-21 09:23
tks all ching,甘想請問22寸深,30w燈夠光嗎?如只養上述珊瑚,tks

30W,睇你用咩燈種,應該係LED?
如果30粒每粒1W,可穿透能力有限,
10粒3W又唔同,6粒5W又唔同,3粒10W又不一樣...
圓帽豬肉都食光.....鈕扣睇你養邊種,多種不同對光需求

論壇元老

chihim 發表於 2013-3-21 08:20

但銷化菌系石頭上面同埋沙裡 ...

Ching, 我諗住清缸底,因易打理。生物石約25至30lbs,倉內放珊瑚骨,甘0k嗎I

論壇元老

vsvs 發表於 2013-3-21 09:53
30W,睇你用咩燈種,應該係LED?
如果30粒每粒1W,可穿透能力有限,
10粒3W又唔同,6粒5W又唔同,3粒10W又不一 ...

Ching, LED燈,3粒,每粒10w,如須強光是否應放中間偏上俾佢地吸光較好呢?扭扣只養普通細種扭扣

knec0412 發表於 2013-3-21 10:20
Ching, 我諗住清缸底,因易打理。生物石約25至30lbs,倉內放珊瑚骨,甘0k嗎I

珊瑚骨 養珊瑚正常都唔放 wo。。

石頭這個,我就中意少石。。  我40寸 用左60"磅甘大把。。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

chihim 發表於 2013-3-21 10:47

石頭這個,我就中意少石。。  我40寸 用左60"磅甘大把。。

你幾時教下我養
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

chihim 發表於 2013-3-21 10:47

Ching,甘請問一下你用咩設備養菌?係咪魚數量好少?如擺位有限,可否建議一下如何放豆豆樽呢?我係背滴,24x15x20,中間位放化淡,NJ1200上水,另外加l個1200駁UV加推水冷,1至2個日生1000做流,tks ching

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-3-21 10:54
你幾時教下我養

教你擺石陣?!