海水領域 SeaFishZone

查看: 5278|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

滴漏缸落水幾問 [複製鏈接]

樓主

1,本身用緊尼龍濾網,但好快又去唔到水,洗完2,3日又開始去唔到水,有咩方法可以改善下?如果diy有密實盒,做棉盒會唔會好d?有冇人識整?

2,主缸落沙缸水聲好嘈,可以點解決?試過延長條喉,問題仍然係咁,教細落水閘,但一熄泵水位高到就黎流出黎,

有冇ching可以幫幫我呢?感激!

沙缸 20x12x16     頭倉11吋,尾倉8吋左右, 上水6分,落水吋2

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
1.可以改用棉兜
2.唔明
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
棉兜自己整定話買?

意思係落水聲好大,

地板
主缸水落到濾袋位置好嘈

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

棉兜叫人整都得.自己整又得.我用密實盒.關埋蓋.水聲細好多.不過你應該係RT.都係用返網袋喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-3-24 02:21
棉兜叫人整都得.自己整又得.我用密實盒.關埋蓋.水聲細好多.不過你應該係RT.都係用返網袋喇.

之前問過你,但到依家都冇整....
沙缸高唔知點放上去
☉︹☉

我係wingk960 發表於 2013-3-24 02:21

係丫,我rt缸,濾袋不停塞,3日唔埋2日就洗一次,我有3個濾袋不停重用,

kwong426426 發表於 2013-3-24 09:41
之前問過你,但到依家都冇整....
沙缸高唔知點放上去

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

有冇相睇下???

1398killer 發表於 2013-3-24 11:26
有冇相睇下???

upload左

論壇元老

整個棉兜俾佢, 條喉離開d棉小小...就唔會有聲的了!
買魚買上癮..

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

1,本身用緊尼龍濾網,但好快又去唔到水,洗完2,3日又開始去唔到水,有咩方法可以改善下?如果diy有密實盒,做棉盒會唔會好d?有冇人識整?

答: 如果用瀘網你都塞, 用棉兜塞得都快. 你是否餵食好密.

2,主缸落沙缸水聲好嘈,可以點解決?試過延長條喉,問題仍然係咁,教細落水閘,但一熄泵水位高到就黎流出黎,

有冇ching可以幫幫我呢?感激!

答: 條落水喉是否插入水內, 如是, 應該是冇咩聲, 而熄泵水位高係兩回事.

1,我唔係成日餵,一次一次左右

2,條喉係入晒水入面,可能係濾網塞,湧返d水出黎既聲,

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

hide0116 發表於 2013-3-24 14:09

答: 一日一次可以叫多, 隔日餵, 餵少D....

2,條喉係入晒水入面,可能係濾網塞,湧返d水出黎既聲,
答: 瀘網按正常, 可以用一星期以上....你落水槽頂有冇放棉, 可幫助瀘袋使用壽命.

okok,試試隔日餵先,用一星期意思係用一星期就要掉?定一星期要洗?槽頂放黑棉