海水領域 SeaFishZone

查看: 7773|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

新手一問? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主
我想問下咁多位大師兄!我想買部可以影下魚嘅單鏡機,係咪好貴?同咪牌子型號好?小弟無知望各師兄指教

唔養唔會死

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
身邊有冇朋友玩單反???

如果有既話而自己又冇咩牌子喜好既就跟佢地買同一隻牌子啦~~

因為第時借鏡頭都容易D

板凳
Draculas 發表於 2012-3-17 20:07
身邊有冇朋友玩單反???

如果有既話而自己又冇咩牌子喜好既就跟佢地買同一隻牌子啦~~

有D啦!全初哥全部用Nikon
唔養唔會死

地板
Steven78 發表於 2012-3-17 20:22
有D啦!全初哥全部用Nikon

咁如果你唔係對CANON 有情意結...勸你都係用N記~~

都係果句....借鏡容易D ~~

不過你都可以試下杜佢地轉CANON 既

我都試過一次...

個FD 用N記....我地出去影相.....影影下....佢轉會CANON

咁貴唔貴?有咩好介紹?
唔養唔會死

Steven78 發表於 2012-3-17 22:10
咁貴唔貴?有咩好介紹?

入門級既CANON入部600D KIT SET 都夠玩~~~

咁要幾錢呀?
唔養唔會死

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

Steven78 發表於 2012-3-17 22:29
咁要幾錢呀?

跟細kit(18-55)5仟幾

跟大kit(18-135)7仟幾  
窮等人家...........藍仙仔

新手 發表於 2012-3-17 23:08
跟細kit(18-55)5仟幾

跟大kit(18-135)7仟幾

咁kit裝可以影到魚而淸晰嗎?
唔養唔會死

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

清就ok既。但如你想似藍仙兄影個d.就唔得了。最梗要你自己想影到點為之清先。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

((((((((((((((((((( 玩 canon 啦 ))))))))))))))))))))))

我係wingk960 發表於 2012-3-17 23:48
清就ok既。但如你想似藍仙兄影個d.就唔得了。最梗要你自己想影到點為之清先。

我無要求到好似藍仙兄咁靚!不過聴我朋友講好難影得靚,我部Canon數碼相機仔都影得唔好,所以想買部單鏡機影可以靚D,但又唔想花費太大,請師兄們教路
唔養唔會死

Steven78 發表於 2012-3-18 00:18
我無要求到好似藍仙兄咁靚!不過聴我朋友講好難影得靚,我部Canon數碼相機仔都影得唔好,所以想買部 ...
嗱,我用600D KIT影既.睇下你覺得得唔得.事先聲明.我唔係太識影相既.睇下幫唔幫到你.

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

都ok喎
唔養唔會死

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

Steven78 發表於 2012-3-18 00:18
我無要求到好似藍仙兄咁靚!不過聴我朋友講好難影得靚,我部Canon數碼相機仔都影得唔好,所以想買部 ...

Canon 600D雖然叫做入門級單反,但質數其實已經相當好  

要影得條魚清晰,絕對冇問題  

你朋友講好難影得靚,我諗佢應該重係新手,根本未識操控到部機  

要影得條魚清晰並不難,困難只在要.......等.......捕捉條魚最靚嘅神態先影  

我係wingk960 發表於 2012-3-18 18:13
嗱,我用600D KIT影既.睇下你覺得得唔得.事先聲明.我唔係太識影相既.睇下幫唔幫到你.

呢幾張好得   

收晒貨啦  

新手 發表於 2012-3-18 18:52
Canon 600D雖然叫做入門級單反,但質數其實已經相當好  

要影得條魚清晰,絕對冇問題  {:4_8 ...

咁如果Canon同Nikon你會選擇邊部?
唔養唔會死

Steven78 發表於 2012-3-18 18:57
咁如果Canon同Nikon你會選擇邊部?

我用緊Canon架喎  

收到
唔養唔會死

新手 發表於 2012-3-18 19:08
我用緊Canon架喎

笑左喇.問C記友用N記.