海水領域 SeaFishZone

查看: 3952|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

請問各師兄 450L水,UV要用幾多W [複製鏈接]

樓主
如題

論壇元老

沙發
36啦!

板凳
Rico2064 發表於 2013-3-26 15:52
36啦!

THX 師兄

最佳新人 論壇元老

地板
其實 18W都足夠有餘了 500L 以下
P.S. 9W都可以tim.........

論壇元老

9w會唔會小左點?

9W 可以嗎? 我現在有支9W

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我422L之前用36W都ok,最後有幾位高手指點,跌多啲錢,買咗支55W鹵素uv用,超正!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

400L以上,起碼用36W才見效,少過36W就無謂買,嘥錢!

最佳新人 論壇元老

nickcw 發表於 2013-3-26 16:15
其實 18W都足夠有餘了 500L 以下
P.S. 9W都可以tim.........

(9W for 125 gallons) 1 gallons = 4.5L  
18W 應該足夠有餘, 當然36W 輕而易舉

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我用緊9W,不過就配一個400L泵,
慢慢入,慢慢出
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-28 00:06
慢慢入,慢慢出

你都有用.真係有用咩,,,
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-3-28 00:16
你都有用.真係有用咩,,,

人有我有啫
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-28 00:27
人有我有啫

即係屎忽痕。咁會殺晒d菌架。係大自然有益菌。有害菌。大家係互相平衡架。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。下删二百字。。。。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-3-28 00:30
即係屎忽痕。咁會殺晒d菌架。係大自然有益菌。有害菌。大家係互相平衡架。。。。。。。。。。。。。。。。 ...

我覺得,用左之後,D水清左
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-3-28 00:06
慢慢入,慢慢出

UV係慢出慢入至..............Good !!

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

nickcw 發表於 2013-3-28 00:35
UV係慢出慢入至..............Good !!

所以用400L泵
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我現在24吋缸用9W 雙A牌,
咁450L水我用36W 個泵要幾大流量好?