海水領域 SeaFishZone

查看: 8839|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

復活節 - 未開缸, 先開post~ [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主
你訂左咩缸?滴漏??

沙發
咁魚鋪冇介紹假滴漏比你嗎,,,如果你行瀘筒入邊放白綿得喇,,其他唔洗,,未用過wm36,,mp40都ok既,,睇你預算,,但我就用tunze,,用過mp40,,感覺上tunze較耐用,,(行造浪效果,mp40會唔耐用))如果怕嘈,,你個水冷就唔得喇!,化痰用好d喇,,

板凳
我用 6095 ,6105 同7095 ,,

地板
rickyriki 發表於 2013-3-26 23:21
嘩~ 師兄用過咁多model ~對依個牌子有信心bo

6095 同6105 係泵 7095係控制器

rickyriki 發表於 2013-3-26 23:59
有計劃過, 假側滴..... 要留6" ~~得返30".....

得30寸好過你36寸咁肉酸,,遲d你就明插到成缸一支支幾咁肉酸,,玩都唔想玩

如果我係你,,我寧願個缸做高2寸,,你得個18寸,,見水16寸,,唔得好睇,,養珊瑚係為左靚,,睇既人心情都好d,,你買得支r420r,,即係你都有心玩,,基本都做個側滴喇,,普通缸真係好肉酸,,做側滴仲可以唔洗買瀘筒,,又洗少左錢,,又可以用內置化痰,,減少危險,,又可以靚d,,咁多好處點解唔用?就係為左你以為多左8寸放野??太天真喇,,相信下呢到d師兄,,呢到冇人同你有利潤衝突,,個個都幫緊你

比個list你,,跟住玩就ok,,有改善就等其他ching提點下
缸:36”x14”(如果可以做深d,rt缸越深越好睇)x20”(22寸更好)
9寸側倉,分2格,,頭倉做8寸,尾倉6寸,
燈r420r
化痰H&H t61
上水泵 NJ3000
造流(wm36/mp40/tunze 6095x2 加7095)
豆樽(用網上鋪賣野豆樽,比雙魚好用)
水冷TR20>HS66A(我用緊,暫時ok)
唔好煲豆,用同樣功效但比較方便既通心粉)
以上係我真誠建議,,以上器材有排你玩,正常情況下可以養得好好
保證寧靜,而且肯定做到你想要既效果!

dickytam 發表於 2013-3-27 00:33
8"放唔到t61起碼要9"因為我都用緊

師兄果然師兄,,我用緊H&H v2001=_=完全冇諗過會唔夠位:-D

chihim 發表於 2013-3-27 08:03
燈就超班過個缸。。其他野就,唔知搞乜

聽海ching 講果d 野 99.99%都無錯了

99.99%冇錯@@但係我比dicky大佬找錯處,,哈哈,,
支燈真係超班,,