海水領域 SeaFishZone

樓主: 風神173
打印 上一主題 下一主題

封缸了......好爆 [複製鏈接]

tom 發表於 2013-4-7 02:28
Ching! 想請教下,你個缸個setting是怎樣的,用什麼過濾?化氮?因我個24吋缸養6至7條魚仔就出白點,你養甘 ...

我個缸只是一般滴流缸.用2/3生物環和1/3珊瑚骨.
缸內水流一定要足夠.足夠/水流可以很快地把垃圾帶走.
化氮就自己環境用最好的.因為化氮等於缸的心臟.
其實白點是同缸setting冇關係的,白點是你買新魚時沒有q魚.所以把白點虫帶入主缸.玩fot有白點是好小問題.我時不時都會中白點.只要有白點時懂得用藥就可以.
至於和平問題,當你個缸進入高密度,魚就自然會少打架了

論壇元老

風神173 發表於 2013-4-7 10:15
我個缸只是一般滴流缸.用2/3生物環和1/3珊瑚骨.
缸內水流一定要足夠.足夠/水流可以很快地把垃圾帶走.
化 ...

"至於和平問題,當你個缸進入高密度,魚就自然會少打架了" 呢句最正, 一定要俾我老婆睇...
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-7 11:41
"至於和平問題,當你個缸進入高密度,魚就自然會少打架了" 呢句最正, 一定要俾我老婆睇...

呢個係事實.唔信你試下

CHING,你養得好好!

唐2010 發表於 2013-4-8 12:07
CHING,你養得好好!

Ching 過獎了。只要用心認真地玩。個個都總會玩得好的。

Ching,你甘多大魚,底沙點解甘乾淨?

唐2010 發表於 2013-4-8 15:34
Ching,你甘多大魚,底沙點解甘乾淨?

我正正就係大魚多。佢地從來都唔會食剩。同佢地食沙面糧時會令沙飄起。我自己就耐唔耐先洗一次沙。