海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

綠水篇     [複製鏈接]

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

將培養完成的綠藻水A瓶倒一半於B瓶內,B瓶再加入缸水到7成滿並加入自己選用的肥料,約2-3天即可培養出另一瓶綠藻水. 重覆以上步驟,就有用不完的綠藻水了..

師兄你好請問(((肥料))))即系??      同埋邊度有得賣。?仲有雖吾雖有打氣或下不時去攪拌拒?

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

sung 發表於 2013-5-11 17:20
師兄你好請問(((肥料))))即系??      同埋邊度有得賣。?仲有雖吾雖有打氣或下不時去攪拌拒? ...

肥料可以係好多種野,
最容易買到的,可以去花鋪買觀葉植物用的肥料,
有冇打氣唔重要,但每日要令佢轉動幾次(由期在有光照的時候)

論壇元老

謝謝!想問多樣!!咸,淡水系賣都一樣可以!有冇邊只師兄做過好D架!,,,,我買過几次,有D話,日本,台灣,,,,嫁吾知咩咩种    ,系賣共分?

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

sung 發表於 2013-5-12 11:55
謝謝!想問多樣!!咸,淡水系賣都一樣可以!有冇邊只師兄做過好D架!{:6_14 ...

咸淡水取決於你要繁殖的輪蟲係咸定淡
花寶四號 ,平靚正, 缺點:唔小心會整到成地紫色
適合繁殖輪蟲的綠水,只有小球藻,擬球藻
而日本,台灣,美國.....等等出產的,只是出產地而已......
(小弟的是香港種)

論壇元老

多謝師兄!!!!!!

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

火兒師兄請問CO2或醋酸邊度有得賣?
愛上鹹水族,銀包就變薄

版主

繁殖學研究生

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-26 02:09
火兒師兄請問CO2或醋酸邊度有得賣?

CO2 : 可去魚鋪買全套的CO2裝 / 自制
醋酸 : 醋酸<又名乙酸> 化學式是CH3COOH, 是工業原料,要到化學劑生產商購買

最佳新人

小心,用co2的話要注意對pH的影響和元素耗盡的速度

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

司空火兒 發表於 2013-5-26 22:49
CO2 : 可去魚鋪買全套的CO2裝 / 自制
醋酸 : 醋酸 化學式是CH3COOH, 是工業原料,要到化學劑生產商購買
...

火兒師兄請問係咪種草養蝦嗰啲CO2啊?新手多嘢問有煩師兄了
愛上鹹水族,銀包就變薄

版主

繁殖學研究生

coralsea01 發表於 2013-5-27 00:20
小心,用co2的話要注意對pH的影響和元素耗盡的速度

冇錯,所以要定時接種

版主

繁殖學研究生

QIA73@QIA73 發表於 2013-5-28 18:25
火兒師兄請問係咪種草養蝦嗰啲CO2啊?新手多嘢問有煩師兄了

係,草缸用果種!
發問係好事,唔煩

論壇元老

丑得可愛,令人痴迷

司空火兒 發表於 2013-6-3 13:46
係,草缸用果種!
發問係好事,唔煩

收到,唔該晒火兒師兄
愛上鹹水族,銀包就變薄

論壇元老

香港本地水族愛好者

誰有海水綠藻願意出讓?謝謝。

版主

繁殖學研究生

安迪小魚 發表於 2013-7-6 20:11
誰有海水綠藻願意出讓?謝謝。

小弟已經好耐冇賣綠水了,只供自用,
網上還有些師兄在賣的,請留意交易廣場,
當有了綠水種,再參考本篇文章,
就會有源源不絕的綠水了

最佳新人

先爬大量文章,再由簡單的開始  加油

樓主有咁多綠水.....每分D咪得low.....

綠水可以用來養羅漢嗎?

請問醋酸是什麼?
去那裡買