海水領域 SeaFishZone

樓主: angus812
打印 上一主題 下一主題

急……清唔清缸好呢? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

angus812 發表於 2013-3-31 12:38
因每次換水梗係“羊“到成個缸都係沙,啲菌可能周圍飛!

我不嬲都係咁換水.D沙飛都一定勁過你.ICE都講得啱.但俾我一定換左個上水先.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ice28720 發表於 2013-3-31 12:10
换返d靚環加多2L已足夠,每個月分四次换水 (每次4份1) ,化氮就要睇下你想養幾多魚了 ...

買啦買啦
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

放假先去得魚街……

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

angus812 發表於 2013-3-31 13:11
放假先去得魚街……

我去緊魚街
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-3-31 13:16
我去緊魚街

冇野睇........禽晚想買返包1升S  MA環.行左幾間冇.就放棄,不過個時都成九點幾.有D都關左門了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-3-31 13:24
冇野睇........禽晚想買返包1升S  MA環.行左幾間冇.就放棄,不過個時都成九點幾.有D都關左門了.

有冇野買?㨍你買
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

已決定清缸了,希望日後個缸會更好……

論壇元老

師兄 我都係30寸背滴漏 得閒交流下啦!

wuma 發表於 2013-4-4 22:24

好呀,得閒揾我!!

好呀,得閒揾我!!

請問你用緊咩器材呀??

論壇元老

背滴漏缸 MA環約18L 奧的尚林生嘅燈 NAC5.5 EHEIM 3000 SEIO M620
31*19*24 fot 背滴漏缸 約210 L水

wuma 發表於 2013-4-5 14:00
背滴漏缸 MA環約18L 奧的尚林生嘅燈 NAC5.5 EHEIM 3000 SEIO M620
31*19*24 fot 背滴漏缸 約210 L水

我arm arm 清咗缸,重新嚟過!
我係30-16-16,用緊qq,好似唔係好夠用,newjet1700上水,就還可以,

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

你嘅水量大約120L,而你上水泵,化氮都冇基本要求嘅水平,生物環亦唔足夠。
應先搞好硬件,養好菌先考慮買魚。
個人建議~這水泵最少3000L(因要推埋水冷,水冷如放旁邊),化氮可處理300L水量比較好,生物環最好用sera環12L以上。只供參考,希望幫到你。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

魚苗 發表於 2013-4-5 15:49
你嘅水量大約120L,而你上水泵,化氮都冇基本要求嘅水平,生物環亦唔足夠。
應先搞好硬件,養 ...

thanks!
我水冷而家諗住獨立上水,可以嗎?
環而家打爆頭兩倉,第三倉就一半加nac 3+
足夠嗎?
至於上水泵,1700可以接受嗎,只是上水,唔駁水冷,因為駁埋水冷就真係唔夠力

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

angus812 發表於 2013-4-5 16:53
thanks!

師兄,上水泵流量多少,應以水量x15~20比較合理,而如果你分兩個上水泵,兩個泵運作時都會產生熱量,直接令水冷制冷時間增加,用電量亦相繼增加。而且你背滴漏缸,有位置加多個上水泵,倒不如加多生物環。3000L上水泵應足夠推埋水冷,考慮清楚先決定如何處理吧,加油啊,師兄。

論壇元老

越嚟越咸

論壇元老

angus812 發表於 2013-4-5 16:53
thanks!

還有化氮問題,倉位可放幾大,最好放大水量化氮。都是那句,,,師兄,加油,等待你開心地養到自己喜歡的魚。
24RT~主要一皮革,千手,紐扣,acan

我只能說,千7必不夠.這麼慢的循環過濾.麻煩的事接踵而來.

唔該晒魚苗師兄,wing960師兄!!