海水領域 SeaFishZone

樓主: ycpw13
打印 上一主題 下一主題

新手驚比人呃>.<" [複製鏈接]

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

每換完水就補少許消化細菌

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ycpw13 發表於 2012-3-18 21:42
邊part比人厄左-.-

以新手新水新環來講,要你買咁多生物,又無教你點keep,
等你買咁多生物,死左又買,你話佢唔知你係新手,我唔怪佢,
佢仲話每星期 落 硝化細菌+微量元素..唉!

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

每個人新開缸都係咁架啦,放鬆D!
除非你開缸前有師兄教你或有上綱睇文章,在此希望你日後多D上來分享心得

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

samkeikei 發表於 2012-3-18 21:46
首先學忍手

我到而家仲未學到、、

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

ybkwok 發表於 2012-3-18 21:37
你唔駛驚比人呃,因為巳經比人呃左

X2

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ycpw13 發表於 2012-3-18 21:36
要每隔4日換咁密?其實我想知水質點睇,因為我缸水好清...而賣魚老闆只叫我每星期check ph+no2..係咪仲有野 ...

水睇落好清.......海水裡面好多野係肉眼睇唔到的
我覺得你應該要.......
1.把所有軟體(海葵,藍腳寄居蟹,海兔,管蟲)移到另一個缸
2.拿拿聲去買返個化氮(蛋白分離器) NAC QQ
3.買測試劑(NH3/NH4 , NO2 ,NO3)
4.買支好小小既溫度計
5.SET好晒野多D觀察魚魚有冇異樣
加油

加油!努力問!

ice28720 發表於 2012-3-18 22:11
每個人新開缸都係咁架啦,放鬆D!
除非你開缸前有師兄教你或有上綱睇文章,在此希望你日後多D上來 ...

一定一定,thanks!

司空火兒 發表於 2012-3-18 22:36
水睇落好清.......海水裡面好多野係肉眼睇唔到的
我覺得你應該要.......
1.把所有軟體(海葵,藍 ...

明白...我聽日去魚店睇睇...化氮+NH3/NH4 , NO2 ,NO3..thankss

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

放心比心機學養魚啦!
我初初都反咗幾次缸!
加油學忍手

最佳新人

新手王 發表於 2012-3-18 22:18
我到而家仲未學到、、

你仲係新手嘛
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真