海水領域 SeaFishZone

樓主: ycpw13
打印 上一主題 下一主題

新手驚比人呃>.<" [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

AA化痰,我有,我送比佢

ybkwok 發表於 2012-3-18 19:47
我都住元朗,通常買野就去金濤,
佢有D野仲平過魚街,建議你去買
1)化痰(NAC QQ. )全新約300 or 氣木化 ...

我個缸其實已經開咗3星期,我頭一星期淨係買咗幾條魚試,死晒,不過應該有啲原因係d魚冇態唔食糧,我果啲魚係宏x水族 買,佢啲魚好似冇咩態,而海葵,海兔,火鳥係我尋日係金濤買既,佢d魚幾fit下,好搶糧...我平時既步驟係隔幾日check下ph值&no2...仲有每星期落 硝化細菌+微量元素,請問有冇錯步驟???仲有,咩係 化痰 氣木化痰??有咩用??因為我個缸得10x10x10..夠位裝???qq

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

仲有兩舊全新AA氣木.pm我

司空火兒 發表於 2012-3-18 19:57
去買D測試劑(NH3/NH4,NO2,NO3),測試時基本上唔覺有NH3/NH4 NO2 (即Ammonia/Nitrite)但有大量Nitrate NO3出 ...

"如果魚魚發病..你缸內有好多軟體受唔到藥的.."軟體係咪指果d葵??我想問10寸缸養一舊葵係咪已經盡晒?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ycpw13 發表於 2012-3-18 20:41
我個缸其實已經開咗3星期,我頭一星期淨係買咗幾條魚試,死晒,不過應該有啲原因係d魚冇態 ...

我個Q缸,12寸X12寸背滴2寸半,都用緊qq,再唔係,用AA氣木化氮,
细size果隻,我送比你試下啦

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

ycpw13 發表於 2012-3-18 20:43
"如果魚魚發病..你缸內有好多軟體受唔到藥的.."軟體係咪指果d葵??我想問10寸缸養一舊葵係咪已經盡晒?

新缸最好唔好養葵

最佳新人

開缸前唔爬下文先, 連化痰都未知係咩, 買幾多死幾多新缸未得仲養葵, 反硬
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

samkeikei 發表於 2012-3-18 21:15
開缸前唔爬下文先, 連化痰都未知係咩, 買幾多死幾多新缸未得仲養葵, 反硬

咁大鑊-.-因為呢..我買缸時順面叫老闆教我,不過佢冇提過化痰=.=所以我唔識~.~我會努力學的

咁大鑊-.-因為呢..我買缸時順面叫老闆教我,不過佢冇提過化痰=.=所以我唔識~.~我會努力學的

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

細缸仔有位的話擺支NAC QQ 化氮都幾好!水質會keep得定D,但壞處係又多一個泵製做熱量,慢慢來啦你現在要做的是就係常換水每格四日換5份1或2 來減輕爆no3的情況,同拖長一些爆no3的時間,等D菌再成熟一些!

ice28720 發表於 2012-3-18 21:32
細缸仔有位的話擺支NAC QQ 化氮都幾好!水質會keep得定D,但壞處係又多一個泵製做熱量,慢慢來啦你現在要做 ...

要每隔4日換咁密?其實我想知水質點睇,因為我缸水好清...而賣魚老闆只叫我每星期check ph+no2..係咪仲有野要買黎check..??

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

你唔駛驚比人呃,因為巳經比人呃左

ycpw13 發表於 2012-3-18 21:36
要每隔4日換咁密?其實我想知水質點睇,因為我缸水好清...而賣魚老闆只叫我每星期check ph+no2..係咪仲有野 ...

仲有,個老闆話 每星期 落 硝化細菌+微量元素..有冇咩步驟錯/漏?qq

ybkwok 發表於 2012-3-18 21:37
你唔駛驚比人呃,因為巳經比人呃左

邊part比人厄左-.-

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

其實佢又錯唔哂,不停落硝化菌,正正係養菌,
不過要付出金錢同生命同時間,去完成N-cycle

最佳新人

ycpw13 發表於 2012-3-18 21:20

首先學忍手
72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

samkeikei 發表於 2012-3-18 21:46
首先學忍手

其實我已經唔敢再買野...因為我覺得個細缸有10樣生物已經over咗=.=

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

點解要換水咁密?係因為你己買了好多生物落缸,我唔想它們死在一個未行完消化細菌起動步驟的缸內。明未!