海水領域 SeaFishZone

樓主: ycpw13
打印 上一主題 下一主題

新手驚比人呃>.<" [複製鏈接]

樓主
小弟最近學養海魚,喺元朗買咗個10寸x10寸x10寸嘅 背滴漏缸,我 缸有三個間隔,第一格我放咗嚿 濾棉,第二格我放曬 生物環,第三格我放咗 濾棉+生物環+泵(牌子:Aqua One PH-302 Power Head 450L/Hr)...而 缸裡有:底砂+幾嚿 生物石+海葵+藍腳寄居蟹+海兔+小丑x2+火鳥+三間+2條唔知咩魚+管蟲...總共有10樣生物,全部魚都係1寸-1.5寸,好細條...問題嚟喇:

1)小弟個缸會唔會太多生物?如果係,咁應該最多養幾多?

2)我嘅設備係咪冇可能養到海魚?

3)有咩建議可以教我養好啲?

*其實我屋企空間有限,加上,未知自己係咪3分鐘熱度,所以暫時唔會轉大缸住,我打得好辛苦,希望有心人可以教吓細佬我!唔該!

沙發
我係wingk960 發表於 2012-3-18 18:19
第1格放棉.重要離開水既.之後盡放環.其他野OK.但幾多沙?用生物石難打理.因難藥難控制.
而你D魚就有D危.CYC ...

CYCLE未完 姐係點?係咪果d硝化細菌?我聽個老闆講 每星期都要加幾滴 硝化細菌 同 微量元素...但我個缸d生物有冇over個極限?因為我想買多嚿 葵=.=

板凳
我係wingk960 發表於 2012-3-18 18:19
第1格放棉.重要離開水既.之後盡放環.其他野OK.但幾多沙?用生物石難打理.因難藥難控制.
而你D魚就有D危.CYC ...

同埋我唔係好明e句"第1格放棉.重要離開水既"...thx

地板
司空火兒 發表於 2012-3-18 19:07
N-CYCLE=氮化合物循環 (Nitrogen Cycle)
水族缸內的細菌是從食物、魚兒及生物的排洩物、枯萎植物及動物屍體 ...

但有冇得check自己是否已經完成n-cycle?係咪即係n-cycle前,唔好落咁多?因為一定會經過死魚階段?

新手王 發表於 2012-3-18 19:11
其他師兄講得冇錯,新缸放生口野多左小小,不過最緊要係勤換水,仲有,加個化痰仔喇

你意思係我個缸算太多生物(因為新缸)?..但當n-cycle完成後,我個10寸缸都負荷到these生物??

新手王 發表於 2012-3-18 19:11
其他師兄講得冇錯,新缸放生口野多左小小,不過最緊要係勤換水,仲有,加個化痰仔喇

仲有咩叫化痰仔??其實我最想知我嘅設備最多養幾多?因為我想加多嚿細葵-.-

ybkwok 發表於 2012-3-18 19:15
想問下你喺邊間買呀?

我個缸喺 元朗 紅棉圍果間 宏x水族..d魚就喺 鳳琴街 金濤,係呢..c兄,請問元朗仲有冇咩海水魚店...因為我爬文果d好多已經汁咗..eg:藍海洋x族,力高x族,浪濤x族,魚佳x族...定係我搵唔到呢-.-

ybkwok 發表於 2012-3-18 19:28
元朗區,會唔會係門口大大隻字,
寫住免換水生態系統果間呀?

"""寫住免換水生態系統果間呀?"""即係邊間?我行黎行去得幾間..請介紹

ybkwok 發表於 2012-3-18 19:47
我都住元朗,通常買野就去金濤,
佢有D野仲平過魚街,建議你去買
1)化痰(NAC QQ. )全新約300 or 氣木化 ...

我個缸其實已經開咗3星期,我頭一星期淨係買咗幾條魚試,死晒,不過應該有啲原因係d魚冇態唔食糧,我果啲魚係宏x水族 買,佢啲魚好似冇咩態,而海葵,海兔,火鳥係我尋日係金濤買既,佢d魚幾fit下,好搶糧...我平時既步驟係隔幾日check下ph值&no2...仲有每星期落 硝化細菌+微量元素,請問有冇錯步驟???仲有,咩係 化痰 氣木化痰??有咩用??因為我個缸得10x10x10..夠位裝???qq

司空火兒 發表於 2012-3-18 19:57
去買D測試劑(NH3/NH4,NO2,NO3),測試時基本上唔覺有NH3/NH4 NO2 (即Ammonia/Nitrite)但有大量Nitrate NO3出 ...

"如果魚魚發病..你缸內有好多軟體受唔到藥的.."軟體係咪指果d葵??我想問10寸缸養一舊葵係咪已經盡晒?

samkeikei 發表於 2012-3-18 21:15
開缸前唔爬下文先, 連化痰都未知係咩, 買幾多死幾多新缸未得仲養葵, 反硬

咁大鑊-.-因為呢..我買缸時順面叫老闆教我,不過佢冇提過化痰=.=所以我唔識~.~我會努力學的

開缸前唔爬下文先, 連化痰都未知係咩, 買幾多死幾多新缸未得仲養葵, 反硬

咁大鑊-.-因為呢..我買缸時順面叫老闆教我,不過佢冇提過化痰=.=所以我唔識~.~我會努力學的

ice28720 發表於 2012-3-18 21:32
細缸仔有位的話擺支NAC QQ 化氮都幾好!水質會keep得定D,但壞處係又多一個泵製做熱量,慢慢來啦你現在要做 ...

要每隔4日換咁密?其實我想知水質點睇,因為我缸水好清...而賣魚老闆只叫我每星期check ph+no2..係咪仲有野要買黎check..??

ycpw13 發表於 2012-3-18 21:36
要每隔4日換咁密?其實我想知水質點睇,因為我缸水好清...而賣魚老闆只叫我每星期check ph+no2..係咪仲有野 ...

仲有,個老闆話 每星期 落 硝化細菌+微量元素..有冇咩步驟錯/漏?qq

ybkwok 發表於 2012-3-18 21:37
你唔駛驚比人呃,因為巳經比人呃左

邊part比人厄左-.-

samkeikei 發表於 2012-3-18 21:46
首先學忍手

其實我已經唔敢再買野...因為我覺得個細缸有10樣生物已經over咗=.=

ice28720 發表於 2012-3-18 22:11
每個人新開缸都係咁架啦,放鬆D!
除非你開缸前有師兄教你或有上綱睇文章,在此希望你日後多D上來 ...

一定一定,thanks!

司空火兒 發表於 2012-3-18 22:36
水睇落好清.......海水裡面好多野係肉眼睇唔到的
我覺得你應該要.......
1.把所有軟體(海葵,藍 ...

明白...我聽日去魚店睇睇...化氮+NH3/NH4 , NO2 ,NO3..thankss