海水領域 SeaFishZone

查看: 7059|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

18" FOT [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 論壇元老

樓主

放假,得閒,影相,留個紀念。
18" x 18" x 19" FOT, 轉眼就養左一年多了。

藍圈 - 缸中老大之一, 變身中, 期待變帝.
藍圈 - 缸中老大之一, 變身中, 期待變皇.

藍吊 - 同藍圈睇齊缸中老大之一, 身份警察, 有魚打交, 佢游到打緊都即時收手, 散水.
藍吊 - 同藍圈睇齊缸中老大之一, 身份警察, 有魚打交, 佢游到打緊都即時收手, 散水.

澳洲仙 - 老婆送的生日禮物, 由一吋到而家三吋多了
澳洲仙 - 老婆送的生日禮物, 由一吋到而家三吋多了

石美人 - 大膽仔, 人仔細細竟夠膽啄大佢幾倍的藍圈
石美人 - 大膽仔, 人仔細細竟夠膽啄大佢幾倍的藍圈

太后 - 偏食, 豐年蝦大食, 粒糧唔多食, 有待改善
太后 - 偏食, 豐年蝦大食, 粒糧唔多食, 有待改善

西非仙 - 甩色王, 買時一半藍色, 現在...唉...
西非仙 - 甩色王, 買時一半藍色, 現在...唉...

虎紋仙 - 細膽無用, 只會恰落缸一兩天既新魚, 一兩後會比新魚打番轉頭
虎紋仙 - 細膽無用, 只會恰落缸一兩天既新魚, 一兩後會比新魚打番轉頭

雙色啤梨 - 細膽抽水王
雙色啤梨 - 細膽抽水王

新舊Nemo - 死對頭
新舊Nemo - 死對頭

皇冠旦 - 睡夢羅漢, 愛睡覺
皇冠旦 - 睡夢羅漢, 愛睡覺

火炎仙 - 散打王, 只要細條過佢既魚就打
火炎仙 - 散打王, 只要細條過佢既魚就打

仲有條藍咀,游得太快,影左好耐都影唔到。

全缸照
全缸照

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

板凳
shing,你好

地板

最佳新人

72''x18''x26'' FOT缸
夢想終於成真

最佳新人 活躍會員 熱心會員

荷包科灰仙皇   幢仙   籃仙  小丑   青魔   橙箭  黑丁  法蝶  醫生

論壇元老

論壇元老

優秀會員

好正....
42x24x30/AE zps100/宗正353/50KG雜環/2板磚/12LSERA
全部歸零,還空間比女

最佳新人 活躍會員 灌水之王

細細缸。。。但精彩

太后和皇冠旦...
太后買左兩三個星期左右...昨晚見到佢爆身爛肉仲食野...今早已經係沙面...我估而家已經...
皇冠旦養左半年有多...昨晚發見佢唔食野...今早個肚凹晒而死...已收C...
我18"吋缸養左13條魚, 係唔係真係太多?
而家死左兩條得番11條.
傷心....

eddie330 發表於 2012-3-20 16:41
...
今晚換下水丫...
18X18X19養13條唔算過份呀麻...

早兩日先換左水咋 !

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

你條藍吊養到成年就好

我養襯都白點死

totoleong 發表於 2012-3-21 15:54
你條藍吊養到成年就好

我養襯都白點死

CHING, 我當初用生物石做景時, 條藍吊都成日出白點架, 所以魚隔離完無事, 放番落主缸冇耐又出番. 最後拎起晒D生物石落主缸落藥. 放棄生物石(整死晒佢), 之後就好小有左出白點了. 現在改左用黃骨做景. 當然冇用生物石咁靚啦.

你係FOT缸? 係唔係用左生物石做景呀? 如果唔玩珊瑚, 可以考慮下整死D石 or 改用其他做景唔好用生物石.

以上只是個人意見分享.

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

oh08yeah08 發表於 2012-3-21 17:58
CHING, 我當初用生物石做景時, 條藍吊都成日出白點架, 所以魚隔離完無事, 放番落主缸冇耐又出番. 最後拎起 ...

我個喺RT 缸冇生物石唔得

totoleong 發表於 2012-3-21 18:06
我個喺RT 缸冇生物石唔得

RT缸我未玩過,Sorry幫唔到你。

論壇元老

望住個缸邊度都唔去

eddie330 發表於 2012-3-22 12:45
我都係有白點...抽起晒D生物石落藥...而家都係擺2舊假山..外觀怪怪地咁
不過唔用生物石真係.方 ...

養魚就可以冇石
養角就唔得

Nice fish !!