海水領域 SeaFishZone

查看: 21469|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

頭洞的困擾 [複製鏈接]

樓主
我自己嘅經驗就覺得同硫酸銅有好大關係,我之前個缸養親皇帝,藍吊都有勁頭洞,其中一條皇帝仲差不多face off㖭。六年前搬屋重新開缸,D舊魚搬哂去新缸後決心Q魚唔落銅,而家缸內有二條皇帝(13吋,6吋),一條藍O,兩條藍吊,全部都無事。

沙發
樓主講得啱,我都未聽過冇落銅有頭洞的例子,如果有魚友遇到可分享一下,以前我乜都試過,包括以上師兄提到嘅食療方法,換靚葵盬,密D換水,加海水素,落藥,,,,當時只係唔奮氣,最後都放棄咗。當時我在很多外國網站揾咗好多資料,但所有都係”可能”,,,你可以做嘅就係將所有因素續一排除。我就係用呢個方法揾到我個缸有頭洞嘅原因(可能每個缸都唔同)。我以前就因為無Q魚好似Peter哥咁個缸長期有銅,而家我只係改變一個factor就成功咗,所以我好肯定我個缸個case係銅造成。遲D post張face off相比大家分享下。

板凳
冰大師講得啱, ”頭洞係一個冇答案的問題!”又或者有著無數答案嘅問題,總然之就冇標準答案啦!襯呢個機會多謝Capmo大師嘅AB桶Q魚法我先至飬到心愛嘅皇帝。(對唔住樓主,抽咗你水,請見諒!)

地板
sheep14 發表於 2013-4-6 02:16
我都有q魚,q魚都有機會中白點喎

師兄,有時間可whatsapp我分享下AB桶過程(已pm mobile),理論上AB桶應該可以預防白點入主缸的。

我主觀地覺得係.

Face off