海水領域 SeaFishZone

樓主: sheep14
打印 上一主題 下一主題

頭洞的困擾 [複製鏈接]

sheep14 發表於 2013-4-6 02:20
其實都有聽過好多因素
No3..壓力,銅,漏電都有關
困擾的唔係頭洞,係唔知點解醫唔好

如果真係NO3問題,可以試下減魚減餵食同少量多次換水

最佳新人 活躍會員 熱心會員

sheep14 發表於 2013-4-6 08:30
fomrula 2 粒糧?
就係咁簡單?

是,印象中是一位叫"大勝"師兄所推介的.

樓主講得啱,我都未聽過冇落銅有頭洞的例子,如果有魚友遇到可分享一下,以前我乜都試過,包括以上師兄提到嘅食療方法,換靚葵盬,密D換水,加海水素,落藥,,,,當時只係唔奮氣,最後都放棄咗。當時我在很多外國網站揾咗好多資料,但所有都係”可能”,,,你可以做嘅就係將所有因素續一排除。我就係用呢個方法揾到我個缸有頭洞嘅原因(可能每個缸都唔同)。我以前就因為無Q魚好似Peter哥咁個缸長期有銅,而家我只係改變一個factor就成功咗,所以我好肯定我個缸個case係銅造成。遲D post張face off相比大家分享下。

daniel 發表於 2013-4-6 10:31
樓主講得啱,我都未聽過冇落銅有頭洞的例子,如果有魚友遇到可分享一下,以前我乜都試過,包括以上師 ...

這問題上,都想知多點,像師的例子,是否都發生在個別魚隻之上,其他的有沒有問題呢?最明顯的便是我的皇帝和同期的藍圈,有著個別不同的遭遇,不知從何解釋,可能是個別魚隻,特別缺乏某種自身所需較多的元素所致,否則同一環境下,那有不同的結果,還不是一兩隻魚的問題呢?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

頭洞係一個冇答案的問題!

最佳新人 突出貢獻

樓主講得啱,我都未聽過冇落銅有頭洞的例子,如果有魚友遇到可分享一下,以前我乜都試過,包括以上師 ...

路過搭下咀, 我衹知我缸向冇下過銅 及炭, 又真係多年來都未遇過有頭洞問題.
既沒有餵食紫菜, 亦沒有下如 Fish Solution 及海水素.

以前最早的一缸曾放炭入缸一週, 豈料約週後小藍圈眼尾便起了針孔, 後即對症便很快補回了.

想送你一個幾有用的 post 參考一下: 但不知如何我的防毒軟件阻再入了.

http://www.mercuryfin.com/fish.m ... 7396&extra=page%3D1
主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

冰大師講得啱, ”頭洞係一個冇答案的問題!”又或者有著無數答案嘅問題,總然之就冇標準答案啦!襯呢個機會多謝Capmo大師嘅AB桶Q魚法我先至飬到心愛嘅皇帝。(對唔住樓主,抽咗你水,請見諒!)

銅藥破壞力好深遠,會殘留在沙、生物環。
除非你有清洗過或吸走,唔係銅會停留在缸。
如果輕微頭洞,可以落錪解決。
嚴重就要用較長時間先會好

sheep14 發表於 2013-4-6 02:16
我都有q魚,q魚都有機會中白點喎

師兄,有時間可whatsapp我分享下AB桶過程(已pm mobile),理論上AB桶應該可以預防白點入主缸的。

最佳新人 突出貢獻

daniel 發表於 2013-4-6 13:46
冰大師講得啱, ”頭洞係一個冇答案的問題!”又或者有著無數答案嘅問題,總然之就冇標準答案啦 ...

Daniel 兄客氣了, 能合用養到愛魚便好了.

其實那連結是 SK 兄寫他魚如何於短時間內出了頭洞及其能於短時間內治癒之法.

個人則深信頭洞之形成實乃水中之離子失衡所致,
所以使用銅或炭甚或漏電等..便可能有所影嚮,而沒用或保持正常則多較少有出現.
至於為何同一缸中會有些有而有些沒有,
個人之牽強解釋則為,每人每魚的皮膚敏感及受酸鹼度影響起變化都不同,
當中有些魚有卻有些沒有實不為奇.

不過,因並沒有反證實驗, 那衹能以我沒用以上物質及補品食材,但多年都並沒有出過見過為助證了

主缸有:06年:小丑x3(01 Feb); 澳洲金間(15 Mar); 天皇仙(15 Jul); 人字, 藍燕(29Jul); 深水蝶(05Dec).
聖圈帝(27Jan 07).  08年:太陽蝶(16May);  金蝶(23 Oct).  09年:橙網,月光(05 May), 雞心(15 May), 無尾圈(01 Jun).10年:珊瑚蝶, 雪花蝶 (20 Apr); 四環蝶(04 Aug);斜虎紋蝶 (01 Oct).11年: 火燄仙 x4 (24 Feb), 珊瑚美人(15 Mar),南非寶石(3 Jul);  藍燕公(02 Aug); 澳洲仙B(05 Aug)細缸仔有: 麒麟仙(05Oct 07)半月仙(05 Sep 08) 金頭仙(05 Oct 08)虎皮仙(05 Dec08);澳洲金間(19 Aug 09);白面蝶(26 Feb 11);藍印(02 JUl 2011),三間蝶

peterleung 發表於 2013-4-6 06:57
頭洞及爆側線,看似爛肉,是十分明顥的.
2007年開始使用硫酸時,幾個月後頭洞便發生在皇帝身上

嘩,頭洞要醫兩年先康復哂
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

我之前有條藍圈都係嚴重到半塊面冇咗

但係白點呢家野.佢要來便來
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-6 11:02
這問題上,都想知多點,像師的例子,是否都發生在個別魚隻之上,其他的有沒有問題呢?最明顯的便是我的皇帝和同 ...

我都係個別魚種有
皇帝呢種魚對頭洞好似係不能避免的種類
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面

tina_leung424 發表於 2013-4-6 17:00
嘩,頭洞要醫兩年先康復哂

可能要靠經常落銅才養到魚,所以食療的一段長時間,也不停施用銅藥,治療時間或許拖延不少,當時55吋大魚缸,養有七八十條魚,法仙灰仙皇帝,五條紫月,藍紋白尾等,加上西瓜吊獨角吊西非吊,大魚佔了大多數,尚算幸運頭洞只發生在皇帝身上,及後皇帝病癒,又值轉換較少的40吋魚缸,放棄所有大魚,只保留開缸的紫月及藍面,皇帝白尾黃波橙波放在魚店寄賣,好彩皇帝變回靚仔,才得以短時間賣出,了結心願.

論壇元老

capmo 發表於 2013-4-6 12:54
路過搭下咀, 我衹知我缸向冇下過銅 及炭, 又真係多年來都未遇過有頭洞問題.
既沒有餵食紫菜, 亦沒有下如 ...

你對症的意思係?  餵紫菜?

論壇元老

kitrole 發表於 2013-4-6 14:03
銅藥破壞力好深遠,會殘留在沙、生物環。
除非你有清洗過或吸走,唔係銅會停留在缸。
如果輕微頭洞,可以 ...

碘?
未請教~

論壇元老

daniel 發表於 2013-4-6 14:19
師兄,有時間可whatsapp我分享下AB桶過程(已pm mobile),理論上AB桶應該可以預防白點入主缸的。

AB桶會比Q缸好嗎??

我主觀地覺得係.

Face off

http://brightwellaquatics.com/products/aminomega.php
呢枝話可以補救頭部和側線,不妨試下