海水領域 SeaFishZone

樓主: sheep14
打印 上一主題 下一主題

頭洞的困擾 [複製鏈接]

真係唔同缸有唔同問題!!!
我呢D魚又未試過有頭洞問題....

反而爆身...爆咀....爛肉先最煩....

最佳新人 論壇元老

試metronidazole 在 9.5ppm 3天
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

仙鱼的头洞和增碱剂如重碳酸钠(Sodium Bicarbonate)的添加有无关系?因为我的皇帝和蓝纹神仙都好像不约而同地分别先後两次在我把重碳酸钠加入缸里数天後产生了头洞。

有说头洞是因为原生动物(Protozao)六鞭毛虫(Hexamita)造成。后来皇帝神仙的头洞也让我用除六鞭毛虫特效药在隔离缸给治好。似乎说明头洞是由六鞭毛虫所造成。

令人感到疑惑的是,那到底是添加重碳酸钠所造成的水质化学变化引起了头洞,还是只是时间上的巧合?

我的缸在开缸十六个月後(2006年11月16日)第一次添加重碳酸钠後发生头洞问题;相隔一个多月後又再次在我添加重碳酸钠後发生同样问题

http://www.mercuryfin.com/fish.m ... =page%3D1#pid177190

我在想会不会是重碳酸钠把水中的某些元素或微量阳离子淅出沉淀或破坏而诱发头洞?如人类的感冒病,感冒病毒是致病主因,气侯不佳气温起覆不定是致病诱因?发病後就需靠(药或免疫力)战胜(消灭)病毒才能好起来?

我條灰仙原本都沒頭洞...近來見他頭經常擦身(頭部)...仲發現有幾點微細既頭洞...我都覺得係有蟲係佢個頭到~~~

論壇元老

kitrole 發表於 2013-4-13 23:42
http://brightwellaquatics.com/products/aminomega.php
呢枝話可以補救頭部和側線,不妨試下

之前試過了
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

kiki6767 發表於 2013-4-15 20:49
仙鱼的头洞和增碱剂如重碳酸钠(Sodium Bicarbonate)的添加有无&#208 ...

如果主缸落otozin都幾金下
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

sheep14 發表於 2013-4-17 00:08
如果主缸落otozin都幾金下

醫魚~~~最好捉出來隔離治療~~~用少D藥,功效比起主缸落藥勁好多...效果唔錯

最佳新人 論壇元老

kiki6767 發表於 2013-4-15 20:49
仙鱼的头洞和增碱剂如重碳酸钠(Sodium Bicarbonate)的添加有无&#208 ...

我相信碳酸降解為水和二氧化碳,留下氫氧化鈉離子,導致pH值上升,六鞭毛虫攻擊魚(因六鞭毛虫存在於最健康的魚)
黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

其實仙吊易有頭洞。。。見佢地照食野,生猛,除左唔靚仔,可唔可以唔醫?嚴重會唔會

有頭洞唔理魚兒會唔會死或自己好返架?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

Cassie 發表於 2013-4-19 21:43
有頭洞唔理魚兒會唔會死或自己好返架?

頭洞唔會死,不過唔靚仔啫.

http://continuumaquatics.com/marine_fd/bioviv_hufa.php
呢枝試過未,改良版,不妨試下

http://www.ecosystemaquarium.com ... /eco-reef-solution/
頭洞用呢隻海水素,我條雞心初發,落咗兩日即時見效。
我亦就那個問題揾過人問及上網揾資料,我之前沒有落銅藥未試過魚出現頭洞,但係落過之後就有呢個問題,我只能簡單推斷,銅藥破壞了魚的體質所以引發頭洞,但係亦有經驗老手話,生過頭洞的魚很難死,生頭洞因為誰的元素缺少所以導致。
真係到底系咩原因好難講