海水領域 SeaFishZone

樓主: 峰峰仔
打印 上一主題 下一主題

新手請問 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

顏色唔夠鮮.....對比大D好睇D ~~

Draculas 發表於 2012-5-16 20:41
顏色唔夠鮮.....對比大D好睇D ~~

C hing 請問掂樣setting 先夠sharp.吾該
窮等人家-------峰峰仔

峰峰仔 發表於 2012-5-16 22:53
C hing 請問掂樣setting 先夠sharp.吾該

簡單D咁講~~

應該話你既相唔夠光~~~

D 相低左一級光~~較返大D既光圈會好好多~~

另外....構圖上可以改善

Thanks C hing

論壇元老

Draculas 發表於 2012-5-16 23:02
簡單D咁講~~

應該話你既相唔夠光~~~

抄低先

論壇元老

首選24-105,或17-40,$許可16-35
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

Wilsonlsl 發表於 2012-5-18 17:22
首選24-105,或17-40,$許可16-35

24一105我有呀。啱啱新買左支S50.4

論壇元老

一般室外f4足夠,室內時調高iso去8oo
FOT 230L水滴漏,15日內換水1次後加海水素,有UV,每日1餐,假期2餐,每星期浸氨基酸,現有藍吊,黃吊,雞心,黑雪印,畢卡索,西澳藍面,西澳洲仙,法仙,天皇仙,軍佬,金刀,聖帝,加洲寶石,湯臣,東非紫月,西澳斑點木盒

師兄請問
我用緊600d,有50.4,24105,細kit鏡
心郁郁諗緊入唔入sswis ,大家點睇?大家仲會點發揮支鏡呢?

峰峰仔 發表於 2012-6-3 17:34
師兄請問
我用緊600d,有50.4,24105,細kit鏡
心郁郁諗緊入唔入sswis ,大家點睇?大家仲會點發揮支鏡 ...

原來又係一個有錢人@@

Draculas 發表於 2012-6-4 03:47
原來又係一個有錢人@@

C hing 我好窮架。

Draculas 發表於 2012-6-4 03:47
原來又係一個有錢人@@

C hing 另想問而家先買swss is 4L遲吾遲。或轉買新百微好。吾該。

峰峰仔 發表於 2012-6-14 13:57
C hing 另想問而家先買swss is 4L遲吾遲。或轉買新百微好。吾該。

兩支鏡用途唔同冇得比較架喎~~

你想影D咩先??

Draculas 發表於 2012-6-14 18:51
兩支鏡用途唔同冇得比較架喎~~

你想影D咩先??

行山影風景,影人。但係買swss is 4L 會吾會遲左D因為支鏡都出左好耐。吾該C hing

峰峰仔 發表於 2012-6-14 22:24
行山影風景,影人。但係買swss is 4L 會吾會遲左D因為支鏡都出左好耐。吾該C hing

唔好意思呀師兄~~

其實你係咪講緊支70-200IS 4L SSWIS ??

另外~師兄你有閃光燈未????

Draculas 發表於 2012-6-15 19:20
唔好意思呀師兄~~

其實你係咪講緊支70-200IS 4L SSWIS ??

係呀就係呢支。未買閃燈,有冇提議呀,遲D會買。

峰峰仔 發表於 2012-6-15 20:39
係呀就係呢支。未買閃燈,有冇提議呀,遲D會買。

580EXII

70-200 要買係遲早既事~~

爭在你要點影者~ 以你手頭上既鏡....如果仲覺得唔夠遠先再買都未遲~~

我自己一係就買70200 4 , 一係就買70200 2.8 IS.....中間兩支唔考慮

但係如果影人多既話...反而閃燈仲有用~~

另外如果影夜景~~ 腳架係必需的~

70200 2.8 is 太重啦,所以我想買70200 4L  is 。掂解C hing 吾會考慮中間果2支。吾該晒。

唔怕重就70 200 2.8 IS II 啦, 如果用600d就用70 200 4L IS, 唔會頭重尾輕,兩支都有瑩石,D色靚好多,你都中毒好深,不過你應發輝好你現在所擁有的先。

你D相測光出了問題,用重點測光會準D,最好用Av mode 影完睇下光圈快門的data,再用M mode用同等的光圈不同的快門試多幾張,你就知問題出在那?因自動測光很多時會出現問題,用+/- 捕光補嘗都可以改正測光的問題,試多D就容易掌握到光圈快門的關係,其實影相主要都係靠呢兩樣野,同認識光。構圖就要睇多D相

coralspecial 發表於 2012-6-19 12:48
唔怕重就70 200 2.8 IS II 啦, 如果用600d就用70 200 4L IS, 唔會頭重尾輕,兩支都有瑩石,D色靚好多,你都 ...

Thanks C hing 指點