海水領域 SeaFishZone

查看: 4378|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

又一開口葵扇蝶 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
兩週前買的葵扇蝶經過三日的適應期,開始啄下青苔,十日後便真正開口,浮於缸面的乾豐年蝦,膠箕內的粒糧,特製的芝士漢堡,一一嘗試,密密啄食.

最佳新人 論壇元老

沙發
Good wor !!

板凳
E條我都想試..如果買左先請教PETER CHING
30fot
http://snaap.netvigator.com/album/servlet/main?act=web3_slideshow&parentid=1024841553

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
又一條難落缸魚
要獨立自養

Hay0111 發表於 2013-4-9 00:54
E條我都想試..如果買左先請教PETER CHING

咩說話,大家分享下經驗,交流下心得,都是一個樂趣.

iphone5 發表於 2013-4-9 07:50
又一條難落缸魚
要獨立自養

其實每條新魚落缸都有潛在的問題,到時要看情況,要有一些對策方可,好像用的天羅地網陣,就方便落了不少因地頭蟲而難的小魚,要玩一個品種多魚隻多的魚缸,總要扭盡六壬,想盡方法,才可以令甚豐富精彩,與眾不同.

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

厲害啊!!又有一個新既目標!

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

試過幾條都開口食蝦肉,但落缸都養唔長
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

活躍會員 論壇元老

我都想問下師兄,呢D蝶可唔可以養到搶口,我意思是接近仙吊果總搶,而同差不多大小仙吊一起共養,因為我發覺我條雙印都同佢地差一D,唔救快

陸判 發表於 2013-4-9 13:08
試過幾條都開口食蝦肉,但落缸都養唔長

開口其實只不過是第一關,漫漫長路,還有很長的時間,就如半年前開始的小冬瓜蝶,仍未落缸.

garykwok 發表於 2013-4-9 13:39
我都想問下師兄,呢D蝶可唔可以養到搶口,我意思是接近仙吊果總搶,而同差不多大小仙吊一起共養,因為我發覺我 ...

很多蝶都可以的,除非較弱的一小部分,可能要花較長的時間.

拜服
好想睇下你全缸照

ckvin 發表於 2013-4-9 16:40
拜服
好想睇下你全缸照

真失禮! 除了做頭像那條最貴的和尚外,全缸近百條魚都沒有過二百元的.

最佳新人 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-9 18:34
真失禮! 除了做頭像那條最貴的和尚外,全缸近百條魚都沒有過二百元的.

黃波紋吊; 藍線兔; 狐狸; 北斗; 珠仙; 藍點吊;

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

真係好...p兄真係好耐性又有心機.我d蝶.出到蝦膠都唔食我就攪佢唔掂.
等佢返大海了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2013-4-9 22:55
真係好...p兄真係好耐性又有心機.我d蝶.出到蝦膠都唔食我就攪佢唔掂.
等佢返大海了.

玩蝶好似氹細路仔,有時唔知佢想點,只好盡量比多點選擇佢,但求總有一款會佢心意,便可以過關了.