海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

太后開始唔係好o店 [複製鏈接]

活躍會員 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-4-16 21:42
皇帝,火箭吊,金眼吊x2,夏威夷黃吊,小丑x2,黑武士,三點白,炮蛋,食笞巴士,彩龍,金頭b,石奇磷,有 ...

你果枝係咪深綠色架

garykwok 發表於 2013-4-16 22:10
你果枝係咪深綠色架

邊支咩深綠色?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

活躍會員 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-4-16 22:12
邊支咩深綠色?

你話今日買果技呢

garykwok 發表於 2013-4-16 22:14
你話今日買果技呢

喺帖子39#嗰支喔,,,紫色正面...台灣嘢, 有影後面治療什麼
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

活躍會員 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-4-16 22:17
喺帖子39#嗰支喔,,,紫色正面...台灣嘢, 有影後面治療什麼

其實我想問入面D液體係乜野色,不過算啦,唔用,用TDC除腮蟲加殺菌,落果時打氣,個桶可以停两個鐘之後開番

活躍會員 論壇元老

你個缸咁多魚又無Q,無理由無白點係咪有銅,有銅唔落得TDC

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

tina_leung424 發表於 2013-4-16 09:39
缸水已養好, 是新魚直接車入知累事

新魚直接車入冇問題, 千其唔好連水車, 可以講下你點換水嗎?

啤啤熊 發表於 2013-4-17 00:30
新魚直接車入冇問題, 千其唔好連水車, 可以講下你點換水嗎?

我買新魚有對溫對水(貴魚唔敢過淡)過淡5分鐘就落缸。冇將魚鋪水帶入主缸。

換水就抽走啲水,新水加了適合的咸度後除30分鐘錄氣後落主缸。

論壇元老

最佳新人 活躍會員

究境你個缸有幾大, 有乜器材, 幾多魚D魚幾大, 平時點打理, 喂D乜一日幾多餐, 換水嘅流程. 想知你點解成日中招, 中親大大煲

活躍會員 論壇元老

你上次用pointex係幾時,有無check過銅,你有機會個缸長期有銅

論壇元老

最佳新人 活躍會員

tina_leung424 發表於 2013-4-17 00:37
我買新魚有對溫對水(貴魚唔敢過淡)過淡5分鐘就落缸。冇將魚鋪水帶入主缸。

換水就抽走啲水,新 ...

幾耐換水一次每次換幾多, 用鹽開水定厠所水

我都想知你個缸有幾大?用咩器材.落咗幾多環?可以養咁多魚。

論壇元老

由某討論區睇樓主,不停問問題到好多師兄都唔再答复佢,到宜家來這裡,不停死魚再買魚缸水都未得養咩都唔掂,希望你唔好怕煩從新黎過會好好多唔好急

啤啤熊 發表於 2013-4-17 00:44
究境你個缸有幾大, 有乜器材, 幾多魚D魚幾大, 平時點打理, 喂D乜一日幾多餐, 換水嘅流程. 想知你點 ...

24x12x14缸,bm q3外置化氮,濾桶富華206,缸內也有濾桶,s字頭生物環,冇生物石,一星期換4份1水,新水用海水盬溝,魚有大有小一吋至三吋半,每天餵around 50粒糧,間唔中又下餵豐年蝦

evolution 發表於 2013-4-17 01:23
由某討論區睇樓主,不停問問題到好多師兄都唔再答复佢,到宜家來這裡,不停死魚再買魚缸水都未得養咩都唔掂 ...

我有幾可喺弟二度問問題??好多師兄唔答佢,呢啲都係你嘅諗法,你唔好屈人地啦。你仲係執著喺魚缸水未得?好明顯魚身細菌感染下麻

sb75boy 發表於 2013-4-17 00:55
我都想知你個缸有幾大?用咩器材.落咗幾多環?可以養咁多魚。

本身二十幾條魚都健健康康,今次新魚冇q落缸就累事

garykwok 發表於 2013-4-17 00:51
你上次用pointex係幾時,有無check過銅,你有機會個缸長期有銅

都一個月前,聽galaxy兄講pointex唔駛吸銅,落完pointex嗰陣都換密少少水。

抗生素實會落主缸,好似百利而無一害。但仲諗緊應否落tdc或pg? 因睇到好多師兄話tdc好易反缸,有點怕

活躍會員 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-4-17 01:43
都一個月前,聽galaxy兄講pointex唔駛吸銅,落完pointex嗰陣都換密少少水。

抗生素實會落主缸, ...

味知主缸有無銅就一定唔落得TDC,總之銅不能長期係主缸,有銅魚D傷口會好慢先好

路過
師兄好有自己一套,又好多Q&A lol

論壇元老

最佳新人 活躍會員

影D全缸照同器材相上黎