海水領域 SeaFishZone

樓主: skywingcroc
打印 上一主題 下一主題

大家好,諮詢重新開缸一事,求助 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:43
我老豆馬後咆跟我說

"你果D藥唔得GA,要用我地果D先得,唔知大伯仲有冇係手,我地D藥一落白點就死既啦,早 ...

對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難而收口死亡,所以每當遇上,用藥要心狠手辣,不要遲疑.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:52
不是同情既

送濾筒給我那個哥哥是好人來

Eheim 正野呀!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:48
E D先係有學識之士呀

某網的人有部份真是...............好似一班有燥狂症的男人

所以呢,自己選擇去邊個網啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

peterleung 發表於 2013-4-17 14:54
對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難 ...

謝謝解答

ybkwok 發表於 2013-4-17 14:57
所以呢,自己選擇去邊個網啦!

不去了.............怕怕了

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:40
好鬼鍾意睇peter兄d post, 講野文皺皺..好鬼正!

過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬之眾,為有生以來首次,自慚不才,以如彉不爛之筆,力戰群雄,一時平鋪直述,一時吟詩作對,精彩萬分,當時有人誤會小弟是教書的,又甚且問我是否教授,真的啼笑皆非,最後引用唐詩"兩岸猿聲啼不絕,輕舟已過萬重山"結尾,詩句一出,當場變得鴉雀無聲,曲終人散.

peterleung 發表於 2013-4-17 14:54
對付白點,銅是正路的藥物,當然珊瑚缸除外. 白點病末期魚體較弱,死亡原因大多因細菌感染,鰓腺破壞,呼吸困難 ...

請問PETER師兄

我之前的魚缸只是用底濾板......那麼會有機會不太好嗎,會阻塞嗎?

我看過網上有些人的圖片....有人在底濾板上放一塊生物棉上去再鋪沙.....那這樣做是不是可以使底濾板不易阻及易於打理嗎?這樣做好不好嗎?還是有其他建意?

論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

俾3個讚!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-17 15:13
俾3個讚!

我以爲ETER師兄真是老師!!!!

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:12
請問PETER師兄

我之前的魚缸只是用底濾板......那麼會有機會不太好嗎,會阻塞嗎?

用隔屎板是以前養金魚的做法,未嘗不可,但是用珊瑚骨會比沙好,因為不會掉落缸底.如果要用幼沙做底,以2號沙較佳,則最好鋪設底喉架,上加包網格仔板,再鋪上三吋以上的幼沙,當然這做法會令魚缸的空間減少,養魚的數目亦不多,不過,也可作為初養魚者的起步點.

alan@aqua 發表於 2013-4-17 15:13
俾3個讚!

我俾4個讚。。。。

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:27
我沒有兩個魚缸....無法Q魚

我聽有師兄向我說魚佳賣的魚已Q先賣,很安全,那我以後只去魚佳買魚可行嗎?

魚佳D魚有無Q過,我就唔知,到以架我都係去魚佳買過2條魚、個人覺得無論邊度買,都有機會中白點,始終都係自己Q過最安全、

論壇元老

云海 發表於 2013-4-17 15:31
魚佳D魚有無Q過,我就唔知,到以架我都係去魚佳買過2條魚、個人覺得無論邊度買,都有機會中白點,始終都係 ...

我識呀豪..但講真佢賣d魚係冇特別Q過, 但佢賣魚D水就一定冇白點...上親去佢度都洗緊魚缸嘅...!
買魚買上癮..

peterleung 發表於 2013-4-17 15:28
用隔屎板是以前養金魚的做法,未嘗不可,但是用珊瑚骨會比沙好,因為不會掉落缸底.如果要用幼沙做底,以2號沙 ...

那PETER師兄

我繼續用隔屎板和珊瑚骨底好嗎

需不需根網上的圖片在隔屎板上鋪生物綿

如果使用底喉架.....自己不懂砌呀

如果找人砌.....只是18"小魚缸......價格如何呢

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

好西利..............

那些人真是不易對付

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:47
那PETER師兄

喉架可到卡奇找找看,其實自己DIY 也不太難,買點灰膠喉及水喉配件,用鋸片裁併便可以了.

真是感謝了

找天出卡奇看看

那我魚缸只有16"高

那麼珊瑚骨底鋪到多高才好

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:48
好西利..............

那些人真是不易對付

其實養魚各施各法,不要試圖影響別人,只是從中借鑒取材,增進知識,何樂不為,回想當時不無感慨,與辯者大多不復再見,而自己仍靜坐缸邊,笑看風雲.

最佳新人 論壇元老

想平玩咁做係OK O既...
個缸就咁由佢個幾月再慢慢加魚可以了. 加魚前換幾次水. 加D硝化菌.
買魚可以買其他CHING放出黎果D, 咁就唔怕有病又唔洗Q了又開口.

skywingcroc 發表於 2013-4-17 15:47
那PETER師兄

我有個底條架無用如果你啱送比你, 之前都係16"缸用.
30吋x20吋x20吋,努力中