海水領域 SeaFishZone

樓主: skywingcroc
打印 上一主題 下一主題

大家好,諮詢重新開缸一事,求助 [複製鏈接]

10"闊就夠哦,但14"好像在我魚缸小了兩寸,我可以自行買多3條打橫的喉修改的嗎??

在那可買到??

是不是一般魚店都有這些喉的.....叫他們幫忙改一改就可以了的嗎?

其實唔使改都OK。
30吋x20吋x20吋,努力中

真的嗎?

我18X11X16 用14"寸就可行了嗎??

不用改就更加好了

請問我是不是要搵一個鋼網鋪在底喉之上?我看見除了鋼網還有膠片....有需要使用嗎???是怎樣擺計的?

周未交收好嗎??

到時再找你?

你想在那交收???

最好在人來人往的大街吧

或是鐵路站吧

其實我只用左半年到,當時沒有加任何東西就放上沙,這個問題可能要其他師兄幫手。

那我問問其他兄師好了.......

有人知嗎...........

星期六或日魚街交收, PM電話給你到時再約實.

skywingcroc 發表於 2013-4-17 22:40
那我問問其他兄師好了.......

有人知嗎...........

鋪棉.鋪網.鋪沙.鋪珊瑚骨果D好似係叫隔水層.利用慢水流養厭氧消化細菌.從而降NO3.不過要鋪好厚

kelvinpp 發表於 2013-4-17 22:43
星期六或日魚街交收, PM電話給你到時再約實.

我度過了岩我用呀

skywingcroc 發表於 2013-4-18 11:13
我度過了岩我用呀

論壇元老

妹妹仔..照我話你就唔好用底沙了..清缸底加你個頂濾再加濾筒啦!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-18 19:20
妹妹仔..照我話你就唔好用底沙了..清缸底加你個頂濾再加濾筒啦!

我都係咁話一於清缸
瀘桶和頂瀘打爆環加白棉,又唔洗用造流,可以多D空間。

活躍會員 論壇元老

alan@aqua 發表於 2013-4-18 19:20

我都係咁話清缸底

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

skywingcroc 發表於 2013-4-17 18:37
造流,我要定了

因為我沒有造流哦

18寸缸用4千造流,太勁唔啱你,用氣泵博喉底架夠啦。

http://m.youtube.com/watch?v=MNm9cSK786g
其實如果你真係好想有沙底,可以買個吸沙器,一邊換水,一邊吸沙,幾十蚊就有

魚街賣60蚊,你可以買個細size嘅,好方便!
我之前都係沙底,不過真係煩,但靚啲,但決定清缸底!

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

嘩實好精彩啦單桃四個,嗰時我喺度睇到就好!
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

peterleung 發表於 2013-4-17 15:08
過獎了,記得 05/06 在魚佬網之時,因為寫了一篇有關養魚的文章,引來四大高手圍攻,一時筆來筆往,圍觀者上萬 ...

嘩實好精彩啦單桃四個,嗰時我喺度睇到就好!
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

睇左你隔離台嘅嘢,無啦啦比人插,你知道自己冇問題就對啦。如再爆白點,即魚身上見到好多細粒白點可用piontex搞𠶧,唔駛吸銅,fot白點其實好易搞架,希望幫到你。