海水領域 SeaFishZone

查看: 16596|回復: 99
打印 上一主題 下一主題

大家好,諮詢重新開缸一事,求助 [複製鏈接]

樓主

雖然屋企細個有養魚,,但我之前是新手第一次自己養,諗住買個迷你魚缸玩下,去左某某魚鋪教我用珊瑚骨底和底濾來養

養左4個月一直冇事,條條魚都食到好肥

早排有一條魚成日哩埋左,我冇理佢,唔知佢咩事

根住先知有日一早成缸魚死晒,原來係果條哩埋左既魚爆白點,搞到全部死晒

計劃重新開缸,都是開小缸養小魚

不過好多人叫我清光底

有師兄同情我送左一個5層濾筒比我,我問過魚鋪買過晒濾入面D野要315蚊

又有師兄同我講話濾筒阻位,叫用找二手買個背漏缸

咁應該邊個選擇先好

同埋就算我真係用番E家個魚缸和用師兄比我的濾筒,咁我個魚缸E家已經STOP晒D器材得番D水幾日了,咁仲會唔會仲有白點虫?要幾耐先冇晒虫????想重新開缸的話缸水要點處理???

請各位解答

某師兄向我說某網站的人有點偏激,叫我轉來這個網

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
歡迎你,小師妹
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
用濾桶既好處係慳位,但係要經常換綿,出入水咀有時會塞住!
背滴漏既好處係濾材同水流都順暢D,水質變化少!
有好多師兄用背滴漏都可以養到一缸靚魚,
亦見有好多師兄由濾桶轉用滴漏!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

活躍會員 論壇元老

地板
五層桶係咪kotobuki sv12000,係又唔怕用呀

最佳新人 活躍會員 熱心會員

既然已養了四個月,期間沒甚麼問題,經已是有個好的開始,無論你有沒有為新魚做檢疫的習慣,魚缸內發現有白點便要用藥物治理,沒甚麼可怕的,遲疑只會造成災難,反缸乃最後的結果.現時手上有的設備,也可以從新開始,從頭來過,慢慢由一兩條開始,用已掌握的技術,累積的經驗,相信可以再上一層樓,無需太過擔心.

論壇元老

如果想平平地, 咩都唔換既都冇問題
只養魚的話你個桶濾只需要加棉同生物環
另外如果你用返現在的水, 你要KEEP住RUN器材, 燈都要開
安全線係過左1個月後可以再加魚
你想快都可以, 落銅藥, 14日後可以加返魚
但落銅藥不能再養軟生物

我睇過了....師兄同情我贈我的濾筒是JEBO牌的5層筒,可以用嗎?

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:46
我睇過了....師兄同情我贈我的濾筒是JEBO牌的5層筒,可以用嗎?

膠圈沒 Eheim 的好,小心漏水.

我記得我好似聽過屋企人講..........

白點病係會養養下條魚先會發出黎

所以就算Q左幾星期先放落去都一樣冇用

最梗要係一早發現個魚缸有事盡快落藥,所以FOT最好不要養非魚動物

是有這樣的事嗎?

今次我想是我看漏眼看不到D魚有事,有師兄指點我魚缸不要放地下.....因為放地下有事會很難發現到

但我呀媽話放係櫃上,個櫃會承受不到魚缸會爛,但師兄向我說不會,還說應該會6年換一次魚缸和櫃就不會爛了.......但這樣米好大晒

請問這裹的師兄我應該用什麼櫃才好?...去魚缸店買的櫃可靠嗎?但好否好貴?普通家私店的櫃又如何???

因為自己一向沒為新魚作檢疫,不能說甚麼,如檢疫後有事,可能當中有疏漏,功夫不足,養魚就如同枱食飯,各自修行,每人有自己的一套,忠於自己的選擇,始終會走出一條適合自己的路.
魚缸放於地上,是危險的,容易撞破,亦不雅觀,這樣的擺放,養錦鯉較好,把魚缸放上一個較結實的櫃上,會較為美觀,又方便觀賞,但是用濾桶有潛在的危險,倒不如考慮頂濾或底沙過濾,更切實際.

論壇元老

放地下真係唔得, 打理又唔方便
睇又唔方便
你而加個魚缸幾大個??

peterleung 發表於 2013-4-17 10:12
因為自己一向沒為新魚作檢疫,不能說甚麼,如檢疫後有事,可能當中有疏漏,功夫不足,養魚就如同枱食飯,各 ...

頂濾或底沙過濾?

但那個網的人人人都說我清缸底

如果我用回頂濾或底沙,我打算換一個底濾泵....這樣好嗎?

我用回我那些沙......可以嗎

但白點虫現在還在嗎?

需要下藥再養水嗎?

小小建議。新手開缸清缸底好D。易打理。出事風險雙對比較低。白點蟲卵應該還未清。

skywingcroc 發表於 2013-4-17 10:38
頂濾或底沙過濾?

用底沙或清缸底,先要考慮濾材,就是說你的過濾系統是甚麼,其實最終要看你的設備,與及預算如何,人人都有個不同的開始,不要依樣葫蘆,別人的魚缸,參考一下是可以的.
原有的設備,可以再嘗試一兩條小魚,慢慢恢復整個系統,個把月後再行定奪.緊記有病要看醫生,病從淺中醫,無甚麼大不了的.

活躍會員 論壇元老

skywingcroc 發表於 2013-4-17 10:38
頂濾或底沙過濾?

清曬D水佢,風乾兩日,乜蟲都死曬,又去買過魚
新手清缸底好D,水又易計D,轉頭落銅都好check D

活躍會員 論壇元老

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:52
我記得我好似聽過屋企人講..........

白點病係會養養下條魚先會發出黎

14日AB桶清白點一定得,因為我唔落銅

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

嘩。俾人回晒。我冇得回。唯有講聲歡迎妳到咸水界。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-4-17 13:19
嘩。俾人回晒。我冇得回。唯有講聲歡迎妳到咸水界。

咁都搵到個位抽水,勁!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

peterleung 發表於 2013-4-17 10:55
用底沙或清缸底,先要考慮濾材,就是說你的過濾系統是甚麼,其實最終要看你的設備,與及預算如何,人人都有個不 ...

我頭先張D沙底拿晒出黎沖洗曬乾

成缸水倒晒,頂濾拆D出黎洗和曬

不過今日天氣唔好....應該有排唔乾

打算買左櫃後重新再養水

請問這樣D虫會屎晒嗎?

和究竟用沙底有咩壞處?點解咁多人叫我清底?

我用左沙底養左4個月都沒事

係因為自己唔識睇魚有問題搞到之後爆白點屎,我覺得這樣養好似沒什麼問題

究竟沙底有什麼難打理???

是不是有虫的話,要洗沙底嗎?

我上一個月時都覺得D魚似有虫,見佢地成日擦

我屋企人教過我有虫要點洗沙底

但因為我買果隻藥對白點虫冇效搞到洗左都冇用,隻藥自己是但問屯門魚鋪到買

根住我老豆係到馬後咆...話"梗係啦你隻藥唔惦GA"

但都3星期後已經屎晒魚