海水領域 SeaFishZone

樓主: skywingcroc
打印 上一主題 下一主題

大家好,諮詢重新開缸一事,求助 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我淨係知沙底會吸銅藥,落藥就麻煩D
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實你買個櫃都幾佰蚊,不如收個24寸滴漏缸啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2013-4-17 09:01
歡迎你,小師妹

師兄咁利害,咁都知係女

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

ybkwok 發表於 2013-4-17 13:21
咁都搵到個位抽水,勁!

唔好執輸嘛。點都要有禮貌咁抽下水既
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

睇黎樓主好愛有沙底。同我一樣。但亦要知道。有沙既環境。係會較易藏垃圾既。。所以。想要沙底。就要保持清潔。點做法就要靠自已。我就要個個星期洗。係伸隻手落去洗個種。
講到有病個d. 因為有沙底。落藥方面就要計埋。其實落落下你就 就得到架嘞。不過係我手上都醫死唔小魚。係e個殺生既過程。你重有漫漫長路需要學習。多d參考。再自行判定。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

ybkwok 發表於 2013-4-17 13:28
其實你買個櫃都幾佰蚊,不如收個24寸滴漏缸啦

收滴漏缸都要有櫃先放得起...咁加埋米好貴囉

有冇人放呀............

最佳新人 活躍會員 熱心會員

skywingcroc 發表於 2013-4-17 13:26
我用左沙底養左4個月都沒事

係因為自己唔識睇魚有問題搞到之後爆白點屎,我覺得這樣養好似沒什麼問題

白點蟲生命週期是14-28日,假如這段期間魚缸內沒有魚,白點便找不到宿主,亦無法生存下去,銅藥是FOT消滅白點的最好選擇,不作他想.底沙過濾是最原始的養魚方法,至今仍沒被淘汰,必有其存在的價值,只要管理得好,則無往而不利,至於對殘留藥物的顧慮,那是不必要的,沒嘗試過的,總是人云亦云,查無實據.
我自己的魚缸,打從2007年二月,一路使用銅藥至今,凡六年多,除換缸遷居先後洗過兩次底沙外,只是平常換水時用洗沙器吸下便算,但比之住匯景養魚廿多年的朋友,不停用銅又無洗沙,簡直是小巫見大巫,我那個沙底還有很長的時間可行呢.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:00
收滴漏缸都要有櫃先放得起...咁加埋米好貴囉

有冇人放呀............

收個真滴漏缸,連櫃!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

本來我都有一個,不過前後用左四年幾,唔好博!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員

skywingcroc 發表於 2013-4-17 13:26
我用左沙底養左4個月都沒事

係因為自己唔識睇魚有問題搞到之後爆白點屎,我覺得這樣養好似沒什麼問題

我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將所有器材及缸風乾,D沙及生物環全部用熱水浸洗後才搬落主缸,重新開缸,雖然麻煩D,但係就再無白點、個人做法,新魚買返來,唔理有無白點,浸銅14日再落主缸、希望對你有幫助、

云海 發表於 2013-4-17 14:10
我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將 ...

我沒有兩個魚缸....無法Q魚

我聽有師兄向我說魚佳賣的魚已Q先賣,很安全,那我以後只去魚佳買魚可行嗎?

ybkwok 發表於 2013-4-17 14:07
本來我都有一個,不過前後用左四年幾,唔好博!

peterleung 發表於 2013-4-17 14:02
白點蟲生命週期是14-28日,假如這段期間魚缸內沒有魚,白點便找不到宿主,亦無法生存下去,銅藥是FOT消滅白點 ...

多謝兄師解答哦.....很詳細

那一個月後.....白點虫應該都死掉了

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

skywingcroc 發表於 2013-4-17 14:27
我沒有兩個魚缸....無法Q魚

我聽有師兄向我說魚佳賣的魚已Q先賣,很安全,那我以後只去魚佳買魚可行嗎?

長遠一定要Q魚,Q魚未必用Q缸,
用AB桶Q,每日用主缸水全換,都可以Q魚!
有病先落藥!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-4-17 09:01
歡迎你,小師妹

好野喎...師妹你都知...
買魚買上癮..

論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-17 09:16
既然已養了四個月,期間沒甚麼問題,經已是有個好的開始,無論你有沒有為新魚做檢疫的習慣,魚缸內發現有白點便 ...

好鬼鍾意睇peter兄d post, 講野文皺皺..好鬼正!
買魚買上癮..

云海 發表於 2013-4-17 14:10
我都係用沙底,4寸厚沙底、曾經都試過有白點,係主缸落銅十四日後換3份2水,結果過幾日又有白點,最後我將 ...

我老豆馬後咆跟我說

"你果D藥唔得GA,要用我地果D先得,唔知大伯仲有冇係手,我地D藥一落白點就死既啦,早知比你啦,E家落冇用既啦,你D魚變左喪屍就已經係輸晒,太遲,有藥都冇用"

我不知佢講果D係乜鬼藥咁神奇....唔知係米都係銅藥定何方聖物

佢話會比我,但我唔知佢幾時先會比佢果D神藥我,都唔知佢會唔會搵我,我跟我老豆唔岩

請問師兄.....如果D魚白點經變晒喪屍,係米就已經冇得醫?

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:40
好鬼鍾意睇peter兄d post, 講野文皺皺..好鬼正!

E D先係有學識之士呀

某網的人有部份真是...............好似一班有燥狂症的男人

論壇元老

skywingcroc 發表於 2013-4-17 09:46
我睇過了....師兄同情我贈我的濾筒是JEBO牌的5層筒,可以用嗎?

用"同情"呢兩個字好慘咁...等叔叔送個"醫咸"濾筒過你...乖...!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-17 14:49
用"同情"呢兩個字好慘咁...等叔叔送個"醫咸"濾筒過你...乖...!

不是同情既

送濾筒給我那個哥哥是好人來

他都是新手,剛剛去那個網數個月

"醫咸"濾筒是什麼來的