海水領域 SeaFishZone

查看: 7002|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

NACQQ升級 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
想請教各位ching,小弟用24寸背謫,約80L水,用NACQQ化談淡,如想將此升級更換較大力既沯推(如NJ1200),可行嗎?如ok那我應如何改裝呢?tks

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
用 NJ1200 泵,問題是驚你個 QQ樽身太過短會另到成日爆水

論壇元老

板凳
ice28720 發表於 2013-4-18 09:09
用 NJ1200 泵,問題是驚你個 QQ樽身太過短會另到成日爆水

Ice Ching, , tks. 我尋晚經過魚街都有問過人,佢都係甘回覆。因為我E家個缸算半個RT,但冇行豆豆,想將個化痰升級令佢勁少少,如果我將佢入水位攪到最細,又或者換NJ800又如何呢?如0k既話係咪只須要買返黎直插,5須加任何野呢?tks
題外話聽過DChing講利用高濃度既酒精都可減N03,P04,係咪呢?tks

地板
不如用氣泵打入去qq氣喉仲方便又勁

論壇元老

Sungyusan 發表於 2013-4-18 11:53
不如用氣泵打入去qq氣喉仲方便又勁

意思係加多個氣泵出氣駁入白色條出氣位處?

論壇元老

ckht168 發表於 2013-4-19 04:23
係呀,不過中間要加多個調節氣門,可以自己調進氣量. 以後仲可以打臭氧

Ching, 5好意思,小弟有點笨,5太明,可否畫圖可參考一下,萬謝。另所謂調節器係咪好似扭C02果D較大,小的那一種?如是應加在那位置?tks

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有時加大吸氣量唔等於提升效能,泡多唔夠幼細等於冇用,攪到爆水有咩用?
樽身設計都係限制,唔係單一改變水泵就可以提升整支化氮
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

論壇元老

vsvs 發表於 2013-4-19 15:23
有時加大吸氣量唔等於提升效能,泡多唔夠幼細等於冇用,攪到爆水有咩用?
樽身設計都係限制,唔係單一改變水泵 ...

那Ching有何建議?或有否推介一些化痰,大小如NACQQ,但效能較此好呢?take a lot

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-4-19 16:08
那Ching有何建議?或有否推介一些化痰,大小如NACQQ,但效能較此好呢?take a lot

唔知,sorry
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

版主

馬記廁所友

knec0412 發表於 2013-4-19 16:08

唔知,sorry

論壇元老

vsvs 發表於 2013-4-19 16:30
唔知,sorry

It's ok, tks

我係新手,剛剛淘了新海洋NQ-80化氮,大小如NACQQ,用 ATMAN PH-1100针刷泵,應該合師兄要求。

論壇元老

roger 發表於 2013-4-30 12:16
我係新手,剛剛淘了新海洋NQ-80化氮,大小如NACQQ,用 ATMAN PH-1100针刷泵,應該合師兄要求。

Ching, 咩價位ar?有冇相睇睇,tks

人仔23x,淘寶自已搵。

論壇元老

roger 發表於 2013-4-30 13:35

Ok, tks

論壇元老

roger 發表於 2013-4-30 13:35

Ching, 問多樣𠆢見有紅色同白色,但都寫住NQ80,係咪冇分別Ka?tks

紅色應該係舊款。

論壇元老

roger 發表於 2013-5-2 11:09
紅色應該係舊款。

Tks ching