海水領域 SeaFishZone

查看: 7966|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

底喉設置一問 [複製鏈接]

樓主
有師兄說贈我底喉...我覺得不錯,因為這樣價錢易化算了,因為我沒錢,也可以用回我的珊瑚骨底,我想我加一個水泵就可以用了

但我看見不少人的底喉設置都鋪了鋼網和膠片

請問鋪了是不是會較易打理

和應該要怎樣鋪...那些東西要去那裡買呢??

我用底喉鋪了3寸珊瑚骨足夠嗎??還需要加多層幼沙嗎?不用幼沙可以嗎

謝謝解答

沙發

如果你係用作過濾就可以用沙網先包住底喉.主要唔好比嘢塞住D入水位.加個強D泵同時可以當缸內做水流用.有珊瑚骨沙可放.可不放.不過最好加返支化氮.一直睇你都無題起過有.

板凳

已經有化氮了,之前用梗

地板
想知D網邊到買=.=叫咩網???

如果用珊瑚骨會唔會啲空隙太大,做唔到原本沙底嘅功能?

最佳新人 活躍會員 熱心會員

既然經己有濾材,又想慳點錢,就用原有的,否則改以幼沙,養菌比較好,又可以養點龍,幫忙整理沙床,會乾淨些.

peterleung 發表於 2013-4-17 23:20
既然經己有濾材,又想慳點錢,就用原有的,否則改以幼沙,養菌比較好,又可以養點龍,幫忙整理沙床,會乾淨些.

PETER老師

約3寸珊瑚骨夠嗎??

要網嗎??那遠買到....叫什麼網

幼沙比弄珊瑚骨沙更好嗎???

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

用底喉架, 幼沙比珊瑚骨好. 果隻網魚街有售, 你去卡奇問下, 你話用黎包喉底架用嘅佢會知

最佳新人 活躍會員 熱心會員

skywingcroc 發表於 2013-4-17 23:23
PETER老師

約3寸珊瑚骨夠嗎??

論養菌,沙比骨好,沒骨那麼容易積聚污垢,一旦清洗,骨又會比洗沙更易做,只要捉起魚兒,起底洗骨簡單得多.以前造網包格仔板,所用尼龍紗網是從深圳魚街買,那原本是用來裝載生物環的,香涗倒不知那裡有得賣.

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

魚街萬寧轉角有間買金屬格仔網鋪, 見有D格仔網一卷卷放門前, 唔知係咪

明白了.....多謝晒

用底喉架有2種,都一樣要鋪網 (如果買唔到網,可以買個洗衣袋,最幼窿果隻)可以用返妳的珊瑚骨和粗沙
1. 是吸
2 .就是吹
1.的方法是養益菌比較快,但容易塞,唔識保養就會容易反缸
2.的方法是養益菌比較慢,唔會塞喉,無咁易反缸和DIRTY

底喉架方面最好是(日字型 和 目字型 )做底部 S字型無用,因為不平均
如果用師兄送給妳的瀘桶打爆生物環加白棉,可以駁回到底喉架
妳喜歡吸,就是瀘桶的吸水喉馱底喉架,經珊瑚骨和沙入水,再經瀘桶出水
如果吹,就是由缸中吸水,經瀘桶出水口駁底喉架,再經珊瑚骨和沙出水
2種方法妳自己喜歡

如有錯唔好打我

freeman111 發表於 2013-4-18 11:28
用底喉架有2種,都一樣要鋪網 (如果買唔到網,可以買個洗衣袋,最幼窿果隻)可以用返妳的珊瑚骨和粗沙
1. 是吸 ...

那師兄送我的底喉是S字型嗎???

請問吸要有什麼保養方法???

哦...明白了

那我每幾個月捉D魚出黎,申隻手落去了下去,了完D水清番先掉番D魚落去就得?

freeman111 發表於 2013-4-18 11:28
1. 是吸 ...

https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

skywingcroc 發表於 2013-4-18 12:59
哦...明白了

那我每幾個月捉D魚出黎,申隻手落去了下去,了完D水清番先掉番D魚落去就得?

唔洗捉魚出來洗沙,
換水時用個洗沙器咪得囉。
換水就換1/4
妳用廁所水還是開鹽水?咸度要1020 - 1023
用廁所水要留意大廈有沒清潔水箱,有就唔好換水
開鹽水要用隔夜水,要等D氯散走先,之後開鹽換
希望幫到妳

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我伸手落佢洗。其實係我唔鐘意d沙面有苔。我先落手搓搓佢。等水清左。我再用洗沙器再吸吸。跟手食口. 過濾一陣。先換水。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/