海水領域 SeaFishZone

樓主: peterleung
打印 上一主題 下一主題

人人都說硫酸銅傷身,今天小丑又下了一竇蛋 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

alan@aqua 發表於 2013-4-19 12:42
peter兄, 0係個綱底打d細氣入去好似易"fu"d...

之前查過下資料,都是這樣說的,明天試下如 Teddy 兄所講,將他們搬到較安全的地方,才打氣讓他們孵化.

論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-19 12:57
之前查過下資料,都是這樣說的,明天試下如 Teddy 兄所講,將他們搬到較安全的地方,才打氣讓他們孵化.

祝成功!!
買魚買上癮..

alan@aqua 發表於 2013-4-19 13:04
祝成功!!

多謝,希望盡下人事喇!

活躍會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-19 12:07
我系化工原料行買,十文一包,約50/60克,加上十文檸檬酸,造成混合劑,會令銅在水中較為穩定,一路以來沒真真正 ...

前輩所用銅和大多數魚友用pointex cupramine係唔同架.
以前輩功力,無理由睇唔到落之後D吊魚有反應

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

幾時抱孫

garykwok 發表於 2013-4-19 13:35
前輩所用銅和大多數魚友用pointex cupramine係唔同架.
以前輩功力,無理由睇唔到落之後D吊魚有反應{:6_1 ...

唔明,D 吊魚有咩反應?

活躍會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-19 13:45
唔明,D 吊魚有咩反應?

實會有D秋根收口,所以你用果D同 pointex cupramine唔同

garykwok 發表於 2013-4-19 13:50
實會有D秋根收口,所以你用果D同 pointex cupramine唔同

實不相瞞,所說情況在2007年初用硫酸銅之時,碓實曾經發生過,乃未好好掌握用藥份量所致,時至今天,每落銅藥,因為份量準確,根本一如平常,只感藥後有所改善.
其實硫酸銅是美國魚藥廠NFP 銷售的藥物,與化工原料行的無大分別,所以才自行配制的,反而藍十字的成份沒說清楚,個人感覺沒大信心.
http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html

啤啤熊 發表於 2013-4-19 13:42
幾時抱孫

到時有孫抱,就是成"公"囉,多謝關懷!

活躍會員 論壇元老

peterleung 發表於 2013-4-19 14:27
實不相瞞,所說情況在2007年初用硫酸銅之時,碓實曾經發生過,乃未好好掌握用藥份量所致,時至今天,每落銅藥, ...

所以前輩咪成功囉,能掌握份量達至成功,
而我呢D睇說明書落藥,計水量精確,用針管秋藥水都要死魚,所以重敢再用呀

活躍會員 論壇元老

睇完條link之後都唔知cupramine籃十字係乜野,要升到上 0.5ppm ,而人地話琉酸銅安全水平為0.15至0.2ppm

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

!幸運的你啊

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

peterleung 發表於 2013-4-19 12:57

師兄好似產房出面D爸爸

garykwok 發表於 2013-4-19 15:03
所以前輩咪成功囉,能掌握份量達至成功,
而我呢D睇說明書落藥,計水量精確,用針管秋藥水都要死魚,所以 ...

老實講養魚死魚,好正常嘅事來啫,明明是人,不要把自己當作神,可以把持一切,初時用銅,都要經過很多困難才可以掌握得好,不是一蹴即就的.

garykwok 發表於 2013-4-19 16:04
睇完條link之後都唔知cupramine籃十字係乜野,要升到上 0.5ppm ,而人地話琉酸銅安全水平為0.15至0.2ppm

我都是因為看了 NFP 才加入檸檬酸的,他們都建議換水清銅,並沒有要做生意而叫人買些甚麼,看怹們的包裝,相信是以大型買家為銷售對像,況且他們成立的日子,比之藍十字還早上十年呢,在很多段落裡,還教人如何配藥,如何翻新吸附劑,好像在倒自己米飯,不想做生意的.

啤啤熊 發表於 2013-4-19 18:34
師兄好似產房出面D爸爸

今次可能要自己做埋接生的.

peterleung 發表於 2013-4-19 19:34
我都是因為看了 NFP 才加入檸檬酸的,他們都建議換水清銅,並沒有要做生意而叫人買些甚麼,看怹們的包裝,相信 ...

師兄,應該點樣將混合溶液加入只缸度呢?
劑量如何去把握?

唐2010 發表於 2013-4-21 00:25
師兄,應該點樣將混合溶液加入只缸度呢?
劑量如何去把握?

如何使用硫酸銅,NFP 會教你怎麼做: http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html

而我自己則根據以往的經驗,以現魚缸380升水計,會用硫酸銅及檸檬酸各1克,先完全溶解於清水中,然後分兩日倒入沙缸內,期間會另加氣泵打氣,並於藥後一小時內,細心觀察魚兒的反應,通常適量用藥,會是一切如常的,否則便是藥物過量,要立刻換點水了.

peterleung 發表於 2013-4-21 01:07
如何使用硫酸銅,NFP 會教你怎麼做: http://www.fishyfarmacy.com/Q&A/all_about_copper.html

而我自己 ...