海水領域 SeaFishZone

樓主: chiwing
打印 上一主題 下一主題

沙缸頭倉玻璃太低... [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

樓主
沙缸
沙缸頭倉玻璃太低.....會有D水在水面過
ching門有咩好辦法解決??如果痴膠片升返高佢!(玻璃膠可否將玻璃及膠片痴得實?)
定係界返件玻璃好D??

最佳新人 論壇元老

沙發
我係wingk960 發表於 2013-4-28 02:26
你減小D水得唔得呀.就算你黐玻璃.個棉兜都頂住喎.

如果減少D落水,滴漏槽內會水,停泵時沙缸有機會接唔曬.....
其實個棉兜都係痴死的(所以係用第一,三頂住)

最佳新人 論壇元老

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-4-28 07:38
中間玻璃底過水位留得太少,D水過唔切所以變左係面過,拆左兩件玻璃出黎癡返高佢,等底過水快D。

個棉兜痴死的,太大工程小弟唔識攪

最佳新人 論壇元老

地板
pyhui 發表於 2013-4-28 09:39
其實得三振倉駛乜加中間個二件玻璃,拆中間二件咪ok

開頭以為棉兜係活動式,所以諗住用第一,三件玻璃做力點,點知到佢個棉兜係痴死!!!!
好似CHING你話咁做重好,第二倉又大DD

最佳新人 論壇元老

yoowicked 發表於 2013-4-28 12:46
點解第三塊玻璃(由左數起)同第一塊玻璃一樣高?

開頭以為棉兜係活動式,所以諗住用第一,三件玻璃做力點,點知到佢個棉兜係痴死!!!!
個沙缸圖係自己畫俾玻璃鋪做的.....錯漏百出....早知俾魚鋪畫

最佳新人 論壇元老

海賊王 發表於 2013-4-28 13:09
1.換弱d上水泵
2.棉兜去水位收細少少

上水泵係NJ6000,個主缸(24"X24"X32")唔係大,但高身少少,依家先剛剛吹到底

最佳新人 論壇元老

ice28720 發表於 2013-4-28 13:11
你果包 ph ball 可否成包放去尾倉?最好自己 cut 塊格仔板做個架升高d ph ball 放在上水泵上面位置,因為 p ...

D PH Ball將會轉到頭倉化痰低(格仔板做的架內)

最佳新人 論壇元老

明天諗住界兩件玻璃痴到第一,三件玻璃上面升返高2"

最佳新人 論壇元老

ice28720 發表於 2013-4-28 13:28
波波盡量放返去尾倉!

收到

最佳新人 論壇元老

dicky826 發表於 2013-4-28 15:13
最簡單 懶人方法

大衣夾 + 瓦通板

THANK You

最佳新人 論壇元老

menlok1012 發表於 2013-4-28 21:29
我睇好似棉兜D水直接落第一丶二倉咁。

唔係呀,個棉兜淨係喺頭倉個面開左落水窿

最佳新人 論壇元老

今日痴左兩件玻璃...希望OK啦

我手工太差

最佳新人 論壇元老

P98 發表於 2013-4-30 22:58
俾我我會做過個沙缸,只做沙缸又唔貴,直接了當,冇後顧之憂

問題已經解決左!!
之前做錯過一次尾倉太細得4",已經再做另一個
唔想再等!!

最佳新人 論壇元老

20130430_232223_調整大小 .jpg
頭倉擺化痰及生物環,第二倉都係生物環!!
我都諗過CHING個見意拆走中間兩件玻璃,第二倉重D大,但工程大好多,驚整爛D玻璃膠會漏水

最佳新人 論壇元老

owen 發表於 2013-5-2 11:20
點會漏水呢, 你唔搞四面及底玻璃, 就唔會漏水啦.
不過依家行得順就算 la~, 手工唔錯.

唔係呀!行完幾日淡水,剛剛落鹽!果D係未溶的鹽