海水領域 SeaFishZone

查看: 14425|回復: 59
打印 上一主題 下一主題

背滴漏?! [複製鏈接]

樓主
各位師兄,小弟對 背滴漏 運作是否有誤解?
1.小弟一直以為 背滴漏缸 是從 第一倉B位 入水,然後 經過 濾棉 上升 至 第二倉 經過 生物環 下降至 第三倉 再由氣泵 出水.這個理解是否有誤?抑或是從 第一倉A位 入水,,然後 經過 濾棉 下降 至 第二倉 經過 生物環 上升至 第三倉 再由氣泵 出水?!可否解釋比我知..究竟D水點出點入?

2.小弟 三個倉 擺位有錯?請指正

3.我認為自己擺錯位,因為第二倉的濾棉我不能拿出來換,因為比生物環壓著..-.-"

THX!!!我爬左好耐文都唔明..教教我PLZ~

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發
個個缸做法不同
影你個背滴後面睇下
睇下b位到a位有冇加一塊玻璃
有的話:b位水會上升到a位與a位水一同過濾棉!
再由第一倉下位流去第二倉(二倉唔要棉)

板凳
heary 發表於 2012-3-24 16:35
個個缸做法不同
影你個背滴後面睇下
睇下b位到a位有冇加一塊玻璃

sorry,影唔到..因為係個櫃入面..如果要影要抽d水搬出黎...b位到a中間冇玻璃嫁...咁其實水係由a位入定b位入?因為我個缸d水位未到a位嫁(見圖一),所以a位冇水入到去...我突然諗緊...係咪a&b位都會有水入...然後一齊流向下...than在第二倉上升??

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

地板
正常入水位係第一倉(有梳入水嗰隔),上面放棉,棉下便放生物環。而第二倉可放生物環或化痰。第三倉就係泵返D水落缸。有錯勿插!

光頭仔 發表於 2012-3-24 16:50
正常入水位係第一倉(有梳入水嗰隔),上面放棉,棉下便放生物環。而第二倉可放生物環或化痰。第三倉就 ...

但我想知係第一倉 a位定b位入?因為2個都有梳...而且第一倉d水點流向第二倉?係向下定向上升??

論壇元老

學師仔一名

正常就係a位入,入完D棉過慮再去第二倉。(因棉係用來隔污穢)
第一倉去第二倉D水應係下面過。

光頭仔 發表於 2012-3-24 16:58
正常就係a位入,入完D棉過慮再去第二倉。(因棉係用來隔污穢)
第一倉去第二倉D水應係下面過。

咁b位用黎做乜?如果係a位入水..我係咪應該加多d水?因為我個缸d水位未到a位嫁(見圖一),所以a位冇水入到去...同埋呢..我想問第一個倉應該用咩棉好?因為我買缸時附送左一舊 膠造既棉,剛剛好滿左第一個倉,但我仲有舊棉花質地既慮棉,所以我先放左係第二個倉,不過我諗自己放錯左,因為第二倉的濾棉我不能拿出來換,因為比生物環壓著..-.-"

最佳新人 活躍會員 論壇元老

正常A位跟B位相通的,兩個都是入水位。A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉。B位的作用應該是讓缸底位的廢物j都能夠經B位走進第一倉被棉隔起。
其他CHING有錯唔該更正。

oh08yeah08 發表於 2012-3-24 17:05
正常A位跟B位相通的,兩個都是入水位。A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉。B位 ...

"A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉"師兄,係咪打錯字?因為我唔多明..thx

論壇元老

學師仔一名

講真我都未用過背滴。

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:11
講真我都未用過背滴。

哈哈,不過都thx你先,唯有等其他c兄教路

論壇元老

學師仔一名

我誤咗你第一倉叫a,第二倉叫b。

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:15
我誤咗你第一倉叫a,第二倉叫b。

=.="你咁講我仲亂-.-

論壇元老

大大狼狗

我明你講乜
a位其實有水入架
不過水位唔會到梳位頂部入
如果到頂先入水
你一地都係水喇!

heary 發表於 2012-3-24 17:20
我明你講乜
a位其實有水入架
不過水位唔會到梳位頂部入

但我個缸水面都唔到a位啲梳,咁點入水?我一直以為係b位入水ja...其實我最想知個缸 由第一倉到泵出黎既過程...><"

論壇元老

學師仔一名

ycpw13 發表於 2012-3-24 17:10
"A位的水會直接流進第一倉,而B位的水流是向上流去A位再入第一倉"師兄,係咪打錯字?因為我唔多明..thx

師兄冇打錯字,我睇你張相D水都未浸到過咗a位把梳,D水梗係唔會流入去啦。
而第二倉係放生物環,環下便唔會放棉,假餘D棉汚穢咗換咪好煩。

光頭仔 發表於 2012-3-24 17:24
師兄冇打錯字,我睇你張相D水都未浸到過咗a位把梳,D水梗係唔會流入去啦。
而第二倉係放生物環,環 ...

我都覺..=.="我遲d要用筷子夾番d環出黎..先拎到舊棉...c兄,咁我舊棉應該點放...因為我買缸時附送左一舊 膠造既棉,剛剛好滿左第一個倉,但我仲有舊棉花質地既慮棉,所以我先放左係第二個倉...因為膠造既棉好似好疏..所以我先放第一個倉做初過濾,棉花質地既慮棉做第二過濾-.-

論壇元老

大大狼狗

倒晒d水拿出來睇啦
我個背滴就唔會好似你咁講
水位唔到a位

heary 發表於 2012-3-24 17:28
倒晒d水拿出來睇啦
我個背滴就唔會好似你咁講
水位唔到a位

姐係我要加滿d水?c兄可否講我知你個缸由第一倉到泵出黎既過程...><"

論壇元老

大大狼狗

我第一個答複就係啦